Annons

Dahlström funderar//Onnsdag

En egen liten herrmiddag
Kultur • Publicerad 3 januari 2005

Fredag kväll. Inte ensam men väl själv. Inte ens "Hunden" finns i huset. En egen liten hemmakväll att förvalta på absolut bästa sätt. Redan på eftermiddagen började jag fundera över hur jag skulle kunna få ut mest av dessa timmar. Ingen plikter låg framför mig, inget som skulle skrivas, inga samtal som måste ringas, ingen tvätt som skulle tvättas. Det såg väldigt bra ut. Jag bestämde mig för en egen liten herrmiddag. Lite god mat, ett gott vin, trevlig musik och avrundning i soffan med en bra film. Som jag njuter av sådana dagar och kvällar! Jag tror det är väldigt viktigt att vi då och då får ha en liten stund alldeles för oss själva. Det handlar inte om att vi väljer bort någon eller några utan att vi lägger till något som kanske gör oss lite trevligare och snällare i vardagen. Åter till handlingen. Jag snodde på och var hemma i ovanligt vettig tid. Nu började allvaret. Vad skulle stå på matsedeln? Jag hittade en skvätt whisky i min fina fickplunta som jag fick i 50-årspresent. Med glaset i handen botaniserade jag bland mina kokböcker men föll varken för grekiskt, franskt eller kreolskt. Jag satte mig i soffan, smuttade på whiskyn och funderade. Då slog det mig; en gammal hederlig biffstek med lök, brun sås och stekt potatis! I affären tog jag god tid på mig. Valde ut bra potatis och några lökar som inte var mjuka. Vispgrädde till såsen och så fick det - efter moget övervägande - bli lövbiff som kött. Det kunde blivit både ryggbiff, entrecote eller rostbiff men lövbiffen såg mörk och mogen ut. Själva matlagningen är minst lika viktig för mig som ätandet. Ritualen föreskriver god musik (en CD med klassiska pärlor), ett glas gott vin och lugn och ro. Jag valde att koka potatisen lite innan stekningen men råstekt potatis är också gott. Eftersom jag inte hade någon bra fond till såsen fick den byggas på mörk oxbuljong och köttet kryddade jag med vitpeppar och lite salt. Allt i lugnt tempo med stor eftertanke. Alla ingredienser lade jag upp i snygga skålar för matlagningen ska vara skön även för ögat. Ja, så där höll jag på och det tog säkert två timmar att fixa till en enkel biffstek med lök (lätt stekt i tunna skivor) och framåt halv tio superade jag med mig själv till tända ljus och vacker musik. Och mådde så där oförskämt bra. Det var jag värd! Som vanligt? Kåsören Robert Dahlström." BORDER="0"Kåsören Robert Dahlström. Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons