Annons

David Attenboroughs testamente: ”Riktigt illa, men inte kört”

Det här är kanske förra årets viktigaste bok, skriver recensenten Mikael R Karlsson efter att ha läst David Attenboroughs testamente.
Bokrecension • Publicerad 21 januari 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
David Attenborough, brittisk programledare och författare med fokus på djur och natur.
David Attenborough, brittisk programledare och författare med fokus på djur och natur.Foto: Pressbild

David Attenborough som har hunnit fylla 94 år kan bära vittnesbörd om hur mänskligheten har förändrat livsbetingelserna på vår jord.

Han har i realtid kunnat dokumentera det övergången in i det geologerna kallar Antropocen – människans epok. Ingen har som Attenborough visat hur människan har domesticerat naturen, tagit över större delen av världens yta och påbörjat den massutrotning som driver mänskligheten mot sin undergång. Det är illa, menar David Attenborough i sin nya bok. Det är riktigt illa, men det är inte kört.

Annons

Upplägget i ”Ett liv på vår planet”, som boken heter, är mycket pedagogiskt. 1937 är David Attenborough elva år gammal. Han bor i Leicester i mellersta England och har nyss blivit varse sitt starka naturintresse. Världens befolkning är vid tiden 2,3 miljarder. Koldioxiden i atmosfären ligger på 280 ppm och 66 procent av världens yta består av vildmark.

I slutet av 80-talet är David Attenborough sedan länge legendarisk. Inte bara för sin chefskarriär på BBC. Han har dessutom blivit världskänd för sitt oefterhärmliga sätt att i blå kortärmad skjorta presentera spektakulära naturfilmer.

Världens befolkning har då växt till 5,1 miljarder, koldioxiden i atmosfären ligger på 353 ppm och andelen vildmark i världen har krympt till 49 procent. Sedan går det allt snabbare utför. Idag är världens befolkning 7,8 miljarder. Koldioxidhalten ligger på 415 ppm och bara 35 procent av jordens yta består av vildmark.

”Att det håller på att gå åt helvete är förstås ingen nyhet oavsett hur många foliehattar man väjer att sätta på huvudet. Frågan är förstås vad man kan göra åt det.”

Att det håller på att gå åt helvete är förstås ingen nyhet oavsett hur många foliehattar man väjer att sätta på huvudet. Frågan är förstås vad man kan göra åt det. Och här är det en av de stora behållningarna av boken.

Även om David Attenborough och hans medförfattare Jonnie Hughes trippar runt tå kring kapitalismen, är de ändå optimistiska och pekar inte bara på hoten utan också möjligheterna. Bara det är värt en läsning. Kanske förra årets viktigaste bok.

David Attenboroughs senaste bok ”Ett liv på vår planet”.
David Attenboroughs senaste bok ”Ett liv på vår planet”.Foto: Natur & Kultur
Bokrecension

Debattbok

”Ett liv på vår planet – en vision för framtiden”

Författare: David Attenborough och Jonnie Hughes

Översättning: Joachim Retzlaff

Förlag: Natur & Kultur

Sune JohannessonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons