Annons

Dinosaurier och lämlar i Fuglesangs rymdfilm

Christer Fuglesangs barnbok blir långfilm. Men till skillnad från ett vanligt rymduppdrag innehåller berättelsen i "Rymdresan" allt från tidsresor till dinosaurier och pratande lämlar.
Film • Publicerad 4 september 2020
Teresa Cortes Eliasson och Theodor "Theoz" Haraldsson spelar huvudrollerna i "Rymdresan".
Teresa Cortes Eliasson och Theodor "Theoz" Haraldsson spelar huvudrollerna i "Rymdresan".Foto: Pontus Lundahl/TT
Teresa Cortes Eliasson och Theodor "Theoz" Haraldsson spelar styvsyskon, som av en slump hamnar på vetenskapsmannen Alberts (Robert Gustafsson) rymdskepp.
Teresa Cortes Eliasson och Theodor "Theoz" Haraldsson spelar styvsyskon, som av en slump hamnar på vetenskapsmannen Alberts (Robert Gustafsson) rymdskepp.Foto: Pontus Lundahl/TT
Teresa Cortes Eliasson spelar en rymdnörd som dras med på ett oväntat äventyr.
Teresa Cortes Eliasson spelar en rymdnörd som dras med på ett oväntat äventyr.Foto: Pontus Lundahl/TT
Theodor "Theoz" Haraldsson spelar en av huvudrollerna i "Rymdresan" och sjunger även i filmens soundtrack.
Theodor "Theoz" Haraldsson spelar en av huvudrollerna i "Rymdresan" och sjunger även i filmens soundtrack.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 9 december år 2006 blev Christer Fuglesang den första svenska rymdfararen. Den numera 63-åriga astronauten och docenten i partikelfysik har sedan 2010 även skrivit en rad barnböcker. Nu har den första av dem, "Rymdresan: Markus och Marianas rymdäventyr med farbror Albert", filmatiserats.

Huvudrollsinnehavarna Teresa Cortes Eliasson och Theodor "Theoz" Haraldsson var bara något år gamla när Fuglesang gjorde sin första rymdfärd, men de känner ändå till den svenska astronauten väl.

Annons

– När jag hörde att han skulle komma till inspelningen kände jag "oj, ska jag stå bredvid honom, och låtsas som att jag vet allting?" Då var jag lite nervös. Men han var jättetrevlig och stöttande, säger Teresa Cortes Eliasson.

Gustafsson som vetenskapsman

Hennes rollfigur Mariana är en intelligent rymdnörd som blir utstött i skolan eftersom ingen delar hennes astronomiintresse. Tillsammans med styvbrodern Markus hamnar hon av en sump på ett rymdfartyg med vetenskapsmannen Albert, spelad av Robert Gustafsson. De dras in i ett äventyr där de måste stoppa jordens undergång genom att förstöra en asteroid.

Teresa Cortes Eliasson inledde sin skådespelarkarriär med reklam och har därefter medverkat i en del serier och filmer. Hon tycker att hennes rollfigur Mariana var knepig att tolka.

– Jag är ganska olika Mariana, så det var ganska svårt att gå in i den karaktären. Och att samtidigt spela mot en grön vägg var väldigt speciellt! säger hon.

Theoz släpper låt

Majoriteten av filmen är inspelad mot en så kallad greenscreen – någonting som var utmanande även för skådespelardebutanten Theodor "Theoz" Haraldsson.

– Det var väldigt konstigt, men man kom in i det efter ett tag. Man visste ju inte hur någonting skulle se ut, så man fick se lite bilder och tänka ungefär hur det skulle bli, säger han.

Även om 15-åringen från Linköping inte har skådespelat tidigare är han van vid kameror – under namnet Theoz slog han igenom som elvaåring på appen Musically, som numera heter Tiktok. Sedan 2018 har han även släppt musik, först singlarna "Lately" och "Het", och året därpå ep:n "Min Theori".

Inför "Rymdresan" är han aktuell med ännu mer musik.

– Jag sjunger faktiskt filmens soundtrack, den släpps samtidigt som den här filmen den 11 september. Jag skulle beskriva den som en poppig barnlåt, säger Theodor "Theoz" Haraldsson.

Fakta: "Rymdresan"

"Rymdresan" är baserad på Christer Fuglesangs barnbok "Rymdresan: Markus och Marianas rymdäventyr med farbror Albert".

I rollerna syns bland andra Robert Gustafsson, Teresa Cortes Eliasson, Theodor "Theoz" Haraldsson, Hedda Stiernstedt och Jennie Silfverhjelm.

Filmen har premiär den 11 september.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons