Annons

Disney kritiseras för "Mulan"-inspelning

Film • Publicerad 8 september 2020
Liu Yifei spelar huvudrollen i Disneys "Mulan". Arkivbild.
Liu Yifei spelar huvudrollen i Disneys "Mulan". Arkivbild.Foto: Chris Pizzello

Disney kritiseras för att ha spelat in den nya "Mulan"-filmen i delar av Kina där den kinesiska regimen anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Det rapporterar BBC.

I filmens eftertexter tackar Disney ett antal statliga enheter i Xinjiang, bland annat den statliga säkerhetsbyrån i staden Turpan. Enligt Kinaexperten Adrian Zenzm, som BBC har pratat med, har enheten som uppgift att driva omskolningsläger där uigurer hålls i förvar. I eftertexterna tackas också kommunistpartiets propagandaavdelning i Xinjiang.

Annons

I BBC-artikeln beskriver Adrian Zenzm Disney som "ett internationellt företag som gör vinst i skuggan av koncentrationsläger".

Enligt BBC uppskattas en miljon uigurer hållas fängslade i lägren. Läckta dokument och vittnesmål från överlevande uppger att fångarna är inlåsta, indoktrineras och straffas, uppgifter som Kina har avfärdat som "fake news".

Redan tidigare har fans i asiatiska länder bojkottat filmen efter att den Kina-födda skådespelaren Liu Yifei har stöttat Hong Kong-polisen, som har anklagats för våld mot demonstranter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons