GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

DN:s kritiker Kerstin Gezelius får Filmpennan

Film • Publicerad 29 mars 2022
2021 års pristagare Kerstin Gezelius och Erik Enge tillsammans med 2020 års pristagare Josephine Bornebusch. Pressbild.
2021 års pristagare Kerstin Gezelius och Erik Enge tillsammans med 2020 års pristagare Josephine Bornebusch. Pressbild.Foto: Filmpublicisternas förening

Kerstin Gezelius, filmkritiker på Dagens Nyheter, tilldelas priset Filmpennan.

"Med skarp blick för form och estetik ger hon oss sin unika bild av filmuniversum där hon lika stilsäkert navigerar alla genrer som hon tecknar porträtt av stjärnor", skriver juryn i sin motivering.

Det är Filmpublicisternas förening som delar ut Filmpennan, tillsammans med utmärkelsen En särskild blick, som i år gick till skådespelaren Erik Enge för huvudrollen i "Tigrar".

"Naket, ärligt och skrämmande visar han sin kunskap i två genrer – filmskådespeleri och fotboll", skriver juryn.

Priset Årets filmpar tilldelas fotografen Nina Hobert och hennes vän Julia Werup för dokumentären ”Julia & jag” och priset Pr-tuppen går till företaget Svenska Bio.

Vid prisceremonin mottog även Josephine Bornebusch utmärkelsen En särskild blick från i fjol, då hon inte kunde närvara.

Fakta: Filmpennan

De senaste tio åren har Filmpennan tilldelats:

2013 – Bodil Juggas, Arbetarbladet

2014 – Filmfredag, Dagens Nyheter

2015 – Jon Asp, frilans

2016 – Mattias Oscarsson, Sydsvenskan

2017 – Alexander Dunerfors, Moviezine

2018 – Susanne Sigroth-Lambe, Upsala Nya Tidning

2019 – Maria Domellöf-Wik, Göteborgs-Posten

2020 – Björn Jansson, Sveriges Radio

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.