unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Drabbande nära möte med överlevare

Bernt Hermele och Cato Lein har med ”Överlevarna” mött många av dem som räddades undan nazisterna och fick ett nytt liv i Sverige. Vad minns de? Och hur blev deras liv? Kulturredaktören Sune Johannesson berörs av en bok som kommer nära.
Två av de personer som är med i boken ”Överlevarna”, av Bernt Hermele (text) och Cato Lein (bild).
Två av de personer som är med i boken ”Överlevarna”, av Bernt Hermele (text) och Cato Lein (bild).
Foto: Cato Lein

Polisen gör en kontroll mot personerna i en matkö. När de ser en ung killes id-papper blir de misstänksamma, drar ner hans gylf och ser att han var omskuren. De skjuter honom direkt. Det är killen som står bakom som berättar. Över 70 år har gått. Han överlevde. Men minnet finns där. Som, vilket en annan överlevande uttrycker det, som ett öppet sår.

Jag sitter på tåget när jag läser det här. I högtalaren beklagar tågvärden att vi är fem minuter sena, och varnar oss när vi ska kliva ut från vagnen. Morgonens kyla har gjort att det är halt på perrongen.

Nu har podden med intervjuer med överlevare blivit bok. Bakom denna står Bernt Hermele och Cato Lein.
Nu har podden med intervjuer med överlevare blivit bok. Bakom denna står Bernt Hermele och Cato Lein.
Foto: Cato Lein

Jag fortsätter läsa om barn som under krigsåren på 30- och 40-talet förlorade sina föräldrar och syskon, fick se sina hem förstörda eller blev misshandlade och när de vände sig till polisen för att få hjälp mötte de endast ännu mer hat och trakasserier. Jag läser om barn som mobbas och inte längre får delta i skolans aktiviteter, jag läser om platser som blir förbjudna för judar, om grannar som knackar på och säger att de snart ska flytta in och om vuxna som måste lämna allt de äger.

Men det finns också stärkande exempel. Som paret som födde två barn under dessa mörka krigsår, som en protest mot Hitler.

Podd blev bok

”Överlevarna. Röster från Förintelsen” är en podd som under de senaste åren har mött många av dem som överlevde nazisternas fullkomligt vidriga mördande av och jakt efter, främst, judar. De kom till Sverige, och kunde leva vidare. Men med en ryggsäck full av sorg, för en del såpass tung att den har kommit att prägla hela deras liv (”Tiden läker alla sår, säger man. Men det stämmer inte”, som en kvinna uttrycker det), medan andra har lyckats gå hyfsat stabilt vidare.

Nu har dessa poddintervjuer blivit bok, där några människors berättelser ges längre plats men där den dominerande uppdelningen är tre teman: Före, Under och Efter. I dessa avdelningar ryms en mängd utdrag ur de intervjuades livshistorier. För texterna står Bernt Hermele (som gjort intervjuerna i podden), men här är också ett rikt bildmaterial med äldre fotografier från en annan och lyckligare tid, och nytagna starka porträtt av Cato Lein.

quote
I de flesta av dessa porträtt riktas blicken utåt, mot mig som läsare. Ögonen är inte hatiska eller anklagande, de har inte slocknat eller förstörts av tårar, istället säger de: Se mig! Glöm inte! Lär!

I de flesta av dessa porträtt riktas blicken utåt, mot mig som läsare. Ögonen är inte hatiska eller anklagande, de har inte slocknat eller förstörts av tårar, istället säger de: Se mig! Glöm inte! Lär!

Drabbande

Trots att ingen mänsklig katastrof är mer omskriven än Förintelsen är Hermeles och Leins vackra bok drabbande läsning, som leder till ilska, sorg och engagemang. Det, tror jag, beror främst på att jag hela tiden är nära historien. Jag lär mig inte mer om hemska siffror eller strategier, jag ges inga överblickande perspektiv, istället går jag på gatorna hand i hand med dem som drabbas. Den känslan stannar kvar.

Förutom de många personliga minnena och erfarenheterna finns här intressanta resonemang om till exempel samhällsandan, flyktingar och Gud, ämnen som än idag är centrala.

Flera av de intervjuade har bytt åsikter efter vad de har upplevt. Eftersom de identifierades helt och hållet som judar bestämde sig någon för att också bli det fullt ut, en kvinna menar att om det finns en Gud så kan den guden inte tillhöra endast en religion, utan människan. Någon annan bestämde sig för att det inte längre går att tro på en Gud i en sådan här värld.

Efter att ha läst ”Överlevarna” blir jag än mer övertygad om att människor är såväl vårt hot som hopp.

Omslaget till ”Överlevarna”, som ges ut på Förintelsens minnesdag.
Omslaget till ”Överlevarna”, som ges ut på Förintelsens minnesdag.
Foto: Ordfront förlag

Intervjubok

Bernt Hermele & Cato Lein
”Överlevarna. Röster från Förintelsen”
(Ordfront)

Läs mer

Teckning från huvudförhandlingen om dubbelmordet 2004, i Linköpings tingsrätt. Till höger den åtalade Daniel Nyqvist, med sin försvarare Johan Ritzer. Till vänster ses advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder den mördade pojkens familj.

Nyheter

Nyqvist döms till vård för dubbelmordet

Daniel Nyqvist som har erkänt dubbelmordet i Linköping 2004 döms för två fall av mord. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Klas Östergren berättar sin version av händelserna inom Svenska Akademien. Men Sydafrika är det viktigaste.

Kultur

Klas Östergrens nya är en tegelsten att förälska sig i

Underhållande, bildande, samhällskritisk, öppenhjärtig, tycker recensenten Lena Kvist.

Arkivbild.

Nyheter

Brott: Såg sin stulna cykel till försäljning – stämde träff

En man som blivit bestulen tog kontakt med säljaren.

Arkivbild.

Nyheter

Kristianstad: Man greps för vapenbrott – narkotika hittades

En man i 20-årsåldern greps i Kristianstad strax efter klockan 19 på onsdagskvällen.

Isac larmade polisen när vännen kom bort – greps för människorov

Polisinsats

Isac larmade polisen när vännen kom bort – greps för människorov

”Jag vågar aldrig mer ringa polisen för att få hjälp”.

Känner du igen tavlan? – polisen söker ägare till stulen konst

Hittegods

Känner du igen tavlan? – polisen söker ägare till stulen konst

Större härva med stulna konstverk på Österlen.