GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EBU avslöjar länderna som misstänks för fusk

Rumänien, San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Georgien och Polen är de sex länder som fick sina juryröster diskvalificerade sedan "avvikande mönster" hittats under Eurovision Song Contest.
Det skriver EBU i ett uttalande, rapporterar .
Eurovision Song Contest • Publicerad 19 maj 2022
EBU:s chef Martin Österdahl på presskonferensen efter lördagens final i Eurovision Song Contest. Arkivbild.
EBU:s chef Martin Österdahl på presskonferensen efter lördagens final i Eurovision Song Contest. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I finalen i Turin i lördags meddelade arrangören EBU (Europeiska radio- och tv-unionen) att oregelbundna mönster upptäckts i röstningen av den andra semifinalen samt genrepet inför finalen hos sex länder.

Man valde därför att stryka dessa länders juryröster i både den andra semifinalen och lördagens final utan att avslöja vilka länder det gällde. Poängen togs i stället fram med hjälp av en algoritm som bygger på andra länder som brukar rösta på ett liknande sätt.

Under torsdagen avslöjade EBU i ett uttalande vilka länder det gällde.

Tre av dem, Azerbajdzjan, Rumänien och Georgien, fick heller inte rapportera sina röster i finalsändningen. Under röstredovisningen "tappade man kontakten" med länderna och den svenske EBU-bossen Martin Österdahl hoppade in och läste upp poängen i deras ställe.

EBU står därmed fast vid att resultaten för den andra semifinalen och den stora finalen, med algoritmresultaten, ska kvarstå.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.