En suverän avslutning på Fossums populära serie

Den norska deckarförfattarinnan Karin Fossum avslutar sin långa serie om kommissarie Konrad Sejer i Oslo på topp, tycker recensenten Bengt Eriksson.
Spänningslitteratur • Publicerad 18 mars 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Spänningsroman

Där döden väntar

Författare: Karin Fossum

Övers: Helena Sjöstrand Svenn & Gösta Svenn

Förlag: Forum

Karin Fossum avslutar sin populära krimserie om Konrad Sejer med ”Där döden väntar”.
Karin Fossum avslutar sin populära krimserie om Konrad Sejer med ”Där döden väntar”.Foto: Arild Sønstrød

”Där döden väntar” avslutar Karin Fossums polisromanserie som inleddes 1995 med och inte minst om Konrad Sejer – en med boktitlarna allt äldre och mer filosofisk kriminalkommissarie i Oslo.

Spänningsroman enligt omslaget, lägg till psykologisk och det stämmer exakt. Den övergripande formen, även om en polisroman ingår i berättelsen, är ett kollage som följer och varvar tre ungdomar, udda på var sitt sätt. En triangel där två av dem ska dö, först en flicka som är för vacker för sitt eget bästa. Kollageformen betonas av att romanen saknar kapitel; delarna och personerna avgränsas blott, då och då, av en stjärna.

Ingen deckarspänning, däremot ett psykologiskt sug som skapar stämning och föder spänning. ”Där döden väntar” är lika litterär som kriminell och suveränt författad av Karin Fossum.

Karin Fossum - ”Där döden väntar”
Karin Fossum - ”Där döden väntar”
Bengt ErikssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.