Annons

Engagerande och mångbottnat rättegångsdrama

Malin Thunberg Schunke visar i sin nya roman hur moralpanik och fördomar på ett ögonblick kan sätta rättvisan ur spel.
bokrecension • Publicerad 11 maj 2019
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Malin Thunberg Schunke.
Malin Thunberg Schunke.Foto: Anna-Lena Ahlström

Ett högre syfte

Genre: Kriminalroman

Författare: Malin Thunberg Schunke

Förlag: Piratförlaget

Ett gäng rätt irriterande svenska män åker på svensexa till Sydfrankrike. De går till en bar i Juan-Le-Pins. Plötsligt skjuts det på nedervåningen och Amir som gått ner för att köpa drinkar förvandlas på ett par ödesdigra, splattriga sekunder från svensk tvåbarnsfar till misstänkt terrorist.

”Amir har ett persiskt namn och har sedan uppväxten en bekant som sökt sig till Daesh.”

Det är en mycket aktuell och intressant upptakt på ett utdraget rättsdrama med många kockar som ska lägga näsan i blöt. Amir häktas på hemskt lösa grunder och hamnar i ett av Frankrikes farligaste fängelser. Hemma i Stockholm fattar hans familj och vänner ingenting, samtidigt som barnens skolkompisars föräldrar och media tycks orientera sig mot idén om ”ingen rök utan eld”.

Annons

Amir har ett persiskt namn och har sedan uppväxten en bekant som sökt sig till Daesh. Det räcker långt i termer av att bli misstänkliggjord, och det vi betraktar som ett hyfsat pålitligt rättssystem visar sig hemskt rörigt och godtyckligt när det kommer till misstänkt terrorism.

”Ett högre syfte” är en rak kriminalroman om något som skulle kunna hända, och som redan hänt i till exempel fallet med Moder Mothanna. Läsaren drabbas raskt av insikten om hur prestige, fördomar, kulturskillnader, moralpanik och äregirighet kan slå ut både kritiskt tänkande och Fru Justitia inom loppet av några minuters mötestid.

”På det stora hela skriver Thunberg Schunke, själv docent i straffrätt, fram ett engagerande och tankeväckande drama med flera bottnar”

Berättelsen hade kunnat tajtas till en smula och ibland är dialogen lite övertydlig, men på det stora hela skriver Thunberg Schunke, själv docent i straffrätt, fram ett engagerande och tankeväckande drama med flera bottnar. Och faktiskt, mitt i allvaret, roliga, ibland nästan karikatyrartade karaktärer och en hel del humor.

Nu får väl inte en recensent önska, men eftersom boken är första delen i en serie skulle jag vilja läsa om fall liknande det högaktuella med Shamima Begum. Hon rymde till Daesh som femtonåring. Nu är hon arton och har fött tre barn som alla avlidit som bebisar, Begum själv sitter i flyktingläger och har fått sitt brittiska medborgarskap indraget. Vem tar emot henne? Jag hoppas på Malin Thunberg Schunke.

Rebecka ÅhlundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons