1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Engagerande och mångbottnat rättegångsdrama

Malin Thunberg Schunke visar i sin nya roman hur moralpanik och fördomar på ett ögonblick kan sätta rättvisan ur spel.
Malin Thunberg Schunke.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Ett högre syfte

Genre: Kriminalroman
Författare: Malin Thunberg Schunke
Förlag: Piratförlaget

Ett gäng rätt irriterande svenska män åker på svensexa till Sydfrankrike. De går till en bar i Juan-Le-Pins. Plötsligt skjuts det på nedervåningen och Amir som gått ner för att köpa drinkar förvandlas på ett par ödesdigra, splattriga sekunder från svensk tvåbarnsfar till misstänkt terrorist.

quote
Amir har ett persiskt namn och har sedan uppväxten en bekant som sökt sig till Daesh.

Det är en mycket aktuell och intressant upptakt på ett utdraget rättsdrama med många kockar som ska lägga näsan i blöt. Amir häktas på hemskt lösa grunder och hamnar i ett av Frankrikes farligaste fängelser. Hemma i Stockholm fattar hans familj och vänner ingenting, samtidigt som barnens skolkompisars föräldrar och media tycks orientera sig mot idén om ”ingen rök utan eld”.

Amir har ett persiskt namn och har sedan uppväxten en bekant som sökt sig till Daesh. Det räcker långt i termer av att bli misstänkliggjord, och det vi betraktar som ett hyfsat pålitligt rättssystem visar sig hemskt rörigt och godtyckligt när det kommer till misstänkt terrorism.

”Ett högre syfte” är en rak kriminalroman om något som skulle kunna hända, och som redan hänt i till exempel fallet med Moder Mothanna. Läsaren drabbas raskt av insikten om hur prestige, fördomar, kulturskillnader, moralpanik och äregirighet kan slå ut både kritiskt tänkande och Fru Justitia inom loppet av några minuters mötestid.

quote
På det stora hela skriver Thunberg Schunke, själv docent i straffrätt, fram ett engagerande och tankeväckande drama med flera bottnar

Berättelsen hade kunnat tajtas till en smula och ibland är dialogen lite övertydlig, men på det stora hela skriver Thunberg Schunke, själv docent i straffrätt, fram ett engagerande och tankeväckande drama med flera bottnar. Och faktiskt, mitt i allvaret, roliga, ibland nästan karikatyrartade karaktärer och en hel del humor.

Nu får väl inte en recensent önska, men eftersom boken är första delen i en serie skulle jag vilja läsa om fall liknande det högaktuella med Shamima Begum. Hon rymde till Daesh som femtonåring. Nu är hon arton och har fött tre barn som alla avlidit som bebisar, Begum själv sitter i flyktingläger och har fått sitt brittiska medborgarskap indraget. Vem tar emot henne? Jag hoppas på Malin Thunberg Schunke.

Läs mer

Sport

Rallyklassiker ställs in: ”Inget annat alternativ”

SMK Hörby hade inget val.

Live

MFF straffade Mjällby i cuprysare

Läs Bladetsportens liverapportering.

Coronavirus

Hon klipper utomhus för att rädda sitt företag

Jacquline är en av alla som driver enskild firma och är kritisk till att staten inte gått in med fler stödåtgärder.

Kristianstad

Polis plockade ned kamera ur träd

En olaglig övervakningskamera hittades utanför HK Scan

Kristianstad

Besked idag: Danmark öppnar gränsen för skåningar

Låg spridning av covid-19 bakom det nya beskedet.

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.