ETC Comics

Kultur • Publicerad 5 maj 2005
I serien om Mörtstein, före detta prins Holstein, möter vi en ensam och utblottad människa som flyttar ned på sjöns botten i byn Nollberga. Bild: Ulf Lunkvist
I serien om Mörtstein, före detta prins Holstein, möter vi en ensam och utblottad människa som flyttar ned på sjöns botten i byn Nollberga. Bild: Ulf LunkvistFoto: 

SERIER. Vem köper en ny serietidning idag 2005? När jag var tio var det mest tioåringar som läste serier. Men vi sextiotalister fortsatte läsa serier även när vi växte upp på 80-talet. Därmed förändrades såväl serierna som synen på serier.

Jag sätter mina recensionsexemplar av ETC:s seriesatsning ETC Comics i händerna på min tioåriga son. Funkar detta? Jag lämnar över micken till Bernard:

– …det är kul att dom har både action och komedi, men lite för lite action … Men det är ju en skämttidning. När jag läst serien Goon känner jag att jag vill läsa nästa nummer. Men jag skulle helst inte betala mer än 30 kr. En del av serierna är nog för vuxna, en del för barn och en del bara för flickor.

I en tid när allting krymper – morgontidningarna blir tabloider, Lyrikvännen och Galago pocketböcker – är det uppiggande med en mottrend, att ETC Comics från och med nr 1 2005 går upp i format, från normal serietidning till tabloid. Närsynta serieälskare kan kasta förstoringsglasen.

Jag håller med Bernard om att Eric Powells skräckis Goon är den främsta behållningen. Den är snyggt tecknad – Berni Wrightson möter Basil Wolverton ungefär. Det är man inte bortskämd med. Hellboy är också en trevlig krabat.

Alltid kul att läsa svenska vuxenserier, Ulf Lundkvist, Malin Biller, Lars Sjunnesson, och så vidare men ibland blir jag, måste jag erkänna, fruktansvärt trött på raderna av helt uppenbart begåvade konstnärer som låtsas att de inte kan teckna. Längtar efter något annat – äventyrsseriernas återkomst?

Fast jag håller inte med redaktören Mikke Schirén som svepande avfärdar de japanska mangaserierna. Gör man sig bara besväret att sätta sig in i exempelvis piratmangan One Piece, möter man liknande kvaliteter som de fransk-belgiska albumen bröt ner de svenska bibliotekariernas seriemotstånd med på 70-talet.

Det är nog rätt tänkt att varva med utländska pärlor, kanske även asiatiska?

En nödvändighet förmodligen om man har det minsta intresse av att rädda över delar av den uppväxande generationen från alla elektroniska medier som lyser och låter till sunt, personlighetsdanande serieläsande.

Jan Hoff & Bernard Hoff

Serier

ETC Comics nr 1 och 2 2004 samt nr 1 2005

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.