GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU uppmanas hjälpa afghanska musikelever

Kultur • Publicerad fredag 07:00
Elever från Afghanistan National Institute of Music ombord på ett plan med destination Doha, Qatar, i oktober i år. Arkivbild.
Elever från Afghanistan National Institute of Music ombord på ett plan med destination Doha, Qatar, i oktober i år. Arkivbild.
Foto: ANIM/AP/TT

Kungliga Musikaliska Akademien manar Sveriges ständiga representation vid europeiska unionen att få till stånd ett samlat EU-stöd för att hjälpa afghanska musikelever i exil att ta sig till Portugal.

Det var i oktober i år som den portugisiska regeringen meddelade att de 272 eleverna från musikskolan Afganistan National Institute of Music (ANIM), som flydde från Afghanistan till Qatar när talibanerna återtog makten i Afghanistan, skulle beviljas asyl i Portugal.

Men nu saknas finansiering för resan från Doha och för boende i Portugal. Kungliga Musikaliska Akademien har därför vänt sig till EU med frågan om att bekosta den sista etappen på de afghanska musikelevernas resa.

"Det är med stor glädje vi nu ser att ANIM:s elever, personal samt närstående kunnat räddas från talibanernas tyranni. Att världens musikliv kan gå ihop på detta sätt och rädda musiken känns minst sagt hoppfullt", säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare vid Kungliga Musikaliska Akademien, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.