Annons

Eva Hildén skriver om julen ur ett spännande framtidsperspektiv

Ett strängt kontrollsystem och en märklig bok om julmat och tända ljus. Eva Hildéns nya bok ”Legenden om julen” skildrar en framtid där barn inte känner till julen.
Litteratur • Publicerad 3 december 2022
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Eva Hildén har skrivit en annorlunda julbok för mellanåldern.
Eva Hildén har skrivit en annorlunda julbok för mellanåldern.Foto: Magnus Liam Karlsson
Mellanåldersbok, från 9 år

Legenden om julen

Författare: Eva Hildén

Förlag: B Wahlströms

Året är 2412. Allting är indelat i zoner och strängt bevakat av Interkops. Barn kallas för ”ofärdiga” och i skolan mässas ledorden utveckling, framgång och seger. Man förflyttar sig med svävande farare och bor i bostadsblock av glas. Och varje vecka tilldelas alla invånare varsin leverans med näringskapslar och ett hologram.

För Silje och hennes kompis Isidor har livet alltid varit så. I veckorna lever de åtskilda från sina föräldrar och lyder anvisningarna som förmedlas i de så kallade sirusarna de har på sig. Men en dag förändras allt. Deras lärare plockar fram en bok av papper och läser högt om någonting som kallas för jul. Hon läser om Lucia, tomtar, julmat och visar bilder på snö.

Annons

Men är det bara sagor som skildras i den där boken? Har julen funnits på riktigt? Finns det någon som kan berätta mer? Och vem kan man egentligen lita på?

I ”Legenden om julen” flätar Eva Hildén skickligt samman ett totalitärt samhälle med olika jultraditioner. Lärarens plötsliga försvinnande och barnens förvåning över den okända högtiden är en otroligt spännande utgångspunkt för berättelsen, som snart utvecklas till en både farlig och omtumlande upptäcktsresa långt norrut. Livet där ser nämligen helt annorlunda ut än i Siljes och Isidors egen zon, men det är inte alla som uppskattar att de kommer.

””Legenden om julen” är en annorlunda julberättelse, men historiska pusselbitar och framtidsfantasi förenas skickligt. Bland pepparkakor och hologram förs en ytterst spännande kamp mellan ont och gott, och barnen är avgörande för utgången.”

Hildén har delat in sin berättelse i tjugofyra kapitel och låter den utspela sig under årets tolfte månad. Språket är lättillgängligt och spänningen stegras långsamt. Beskrivningarna är ingående och både övervakningssystemet och karaktärerna skildras med stor trovärdighet.

Bitvis är replikerna drivande, vilket ökar närheten till karaktärerna. Dialogerna är många gånger informationstyngda, men Hildén lyckas ändå göra dem livfulla. Berättelsen bär också på en del komiska inslag, som när barnen för första gången får se en tomte på bild och när de förstår att man kan äta lussebullar.

”Legenden om julen” är en annorlunda julberättelse, men historiska pusselbitar och framtidsfantasi förenas skickligt. Bland pepparkakor och hologram förs en ytterst spännande kamp mellan ont och gott, och barnen är avgörande för utgången. Det är både läskigt och mysigt, och Hildén överraskar gång på gång.

Legenden om julen - Eva Hildén
Legenden om julen - Eva Hildén
Fakta

Eva Hildén

Född: 1980

Bor: Sundbyberg

Utbildning: Högskolan för Fotografi & Film

Arbete: Fotograf med inriktning på mat

Böcker för barn: Debuterade 2020 med ”Vindens hemlighet”. Har även skrivit ”Rävpojken”, ”Mysteriet i Frostköping” och ”Tunnelflickornas förbannelse”.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons