GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Febrig stämning när pedofil rymmer från rättspsyk

Helena Kubicek Boyes thriller utspelar sig under en midsommar i Säter, där en femårig flicka försvinner från campingen.
bokrecension • Publicerad 22 maj 2019 • Uppdaterad 22 maj 2019
Helena Kubicek Boye.
Helena Kubicek Boye.
Foto: Charlotte T Stromwall

Den ljusaste natten

Psykologisk thriller

Författare: Helena Kubicek Boye

Förlag: Bokfabriken

Den extrema värmen, ljuset – och så en pedofil på rymmen från rättspsyk och en femårig flicka som försvinner från den lokala campingen. Stämningen i Säter under midsommar är närmast febrig.

I Kubicek Boyes andra deckare med psykologen Anna Varga i centrum präglar rädslan präglar orten, samtidigt som helgen firas på sedvanligt sätt med frosseri, fylla och sex och ett myller av tillresta människor. Tematiskt kretsar handlingen inte bara kring pedofili, utan främst kring i vilken utsträckning människor verkligen förändras, och kring hur lätt de ljuger och bedrar varandra.

I ”Den ljusaste natten” fördjupas bilden av de gestalter kring rättspsyk i Säter som vi mötte redan i fjolårsdebuten, men på det språkliga planet hade lite mer redaktörshjälp behövts för att få till det där riktiga flytet och lyftet. Den suggestiva miljön fungerar dock fint även denna gång, väl förstärkt av de extrema väderförhållandena.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.