Febrig stämning när pedofil rymmer från rättspsyk

bokrecension Artikeln publicerades
Helena Kubicek Boye.
Foto: Charlotte T Stromwall
Helena Kubicek Boye.

Helena Kubicek Boyes thriller utspelar sig under en midsommar i Säter, där en femårig flicka försvinner från campingen.

Den ljusaste natten

Psykologisk thriller

Författare: Helena Kubicek Boye

Förlag: Bokfabriken

Den extrema värmen, ljuset – och så en pedofil på rymmen från rättspsyk och en femårig flicka som försvinner från den lokala campingen. Stämningen i Säter under midsommar är närmast febrig.

I Kubicek Boyes andra deckare med psykologen Anna Varga i centrum präglar rädslan präglar orten, samtidigt som helgen firas på sedvanligt sätt med frosseri, fylla och sex och ett myller av tillresta människor. Tematiskt kretsar handlingen inte bara kring pedofili, utan främst kring i vilken utsträckning människor verkligen förändras, och kring hur lätt de ljuger och bedrar varandra.

I ”Den ljusaste natten” fördjupas bilden av de gestalter kring rättspsyk i Säter som vi mötte redan i fjolårsdebuten, men på det språkliga planet hade lite mer redaktörshjälp behövts för att få till det där riktiga flytet och lyftet. Den suggestiva miljön fungerar dock fint även denna gång, väl förstärkt av de extrema väderförhållandena.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.