Annons

Filmens Kristianstad ges en roll i ny roman

När Boris Zetterlund i dagarna är aktuell med sin andra roman, ”Stumt ljus”, får vi följa hans unga huvudperson i miljöer där den svenska filmen tar sina allra första steg. ”Det är underbart att Kristianstad vårdar sin filmhistoria, även om man hade kunnat slå på trumman ännu mer, man var ju först i landet.”
Ny bok • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 14 december 2021
I Boris Zetterlunds nya roman får vi följa den unge Vilhelm i sökandet efter både nya och gamla tider, såväl ute i Europa som i sitt eget privata liv. Och vi rör oss från Trieste till Arkelstorp.
I Boris Zetterlunds nya roman får vi följa den unge Vilhelm i sökandet efter både nya och gamla tider, såväl ute i Europa som i sitt eget privata liv. Och vi rör oss från Trieste till Arkelstorp.Foto: Charlotte T Strömwall

I somras gick Boris Zetterlund i pension. Efter 20 år som kommunanställd och 20 år inom näringslivet väntar nu 20 år som författare. Så ser åtminstone hans plan ut.

– Att vara pensionär är såpass nytt för mig att jag ännu inte har hittat några rutiner, men jag har gått en kurs i Italien om dramatik och håller nu på att skriva en pjäs. Sedan har jag börjat på min nästa roman, min tredje, och där är tanken att skriva om 30-talets filmvärld i Los Angeles och Hollywood, säger han när vi hörs på telefon för att prata om hans just nu aktuella roman, ”Stumt ljus”, som även den har gett filmhistorien en huvudroll.

Annons

Böcker och skrivandet har Boris Zetterlund länge burit med sig som stora intressen, men då han, som han säger, prioriterat karriär och familj i sitt vuxna liv är det först de senaste åren som dessa intressen resulterat i egna böcker, den första utgiven 2018.

– När min mamma under slutet av 50-talet tog med mig och gick över gränsen från före detta Jugoslavien, vilket var olagligt, hamnade vi i ett flyktingläger i Italien. Efter drygt två år där kom vi till Sverige och Malmö. Här var det framförallt två kvinnor inom Röda korset som tog sig an mig och bland annat tog med mig till biblioteket och visade böckernas värld för mig. Den upptäckten höll mig över ytan som barn, och intresset för böcker har funnits kvar hos mig ända sedan dess, berättar Boris Zetterlund.

När han nu släpper sin andra roman möter vi 17-årige Vilhelm och tidsmässigt förflyttas vi drygt 100 år bakåt, till filmens allra första steg i Sverige. Och givetvis har då Kristianstad en roll i berättelsen.

– Vilhelms släkt är från Kristianstadstrakten, och själv är han med i några av de första stumfilmerna som görs, både i Kristianstad och senare i Malmö. Efter att båda dessa orters filmproduktion läggs ner följer han med till Lidingö, där de fortsatta filminspelningarna produceras, säger Zetterlund.

”Stumt ljus” är Boris Zetterlunds andra roman, och här har stumfilmen en huvudroll.
”Stumt ljus” är Boris Zetterlunds andra roman, och här har stumfilmen en huvudroll.Foto: Hoi förlag

Här tar handlingen i ”Stumt ljus” sin början, och i den fortsatta handlingen får vi följa hur unge Vilhelm reser genom Europa för att möta en filmdistributör i Trieste. Denna resa är inte helt rak, och ett möte med franska Simone förändrar det mesta. Enligt Boris Zetterlund är hans berättelse lika mycket ett äventyr i det tidiga 1900-talets Europa, som ett sökande efter ens rötter och en resa in i den tidiga och snabbt växande filmens rike.

– Vad film betyder för mig? Det är en passion. Och när det gäller passioner anser jag att man ska gå till botten med dem. Så jag har fastnat i filmhistorien, sett mängder av filmer och läst flera böcker, säger Boris Zetterlund.

Filmmuseet i centrala Kristianstad är en plats Boris Zetterlund har besökt och tycker mycket om.
Filmmuseet i centrala Kristianstad är en plats Boris Zetterlund har besökt och tycker mycket om.Foto: Bosse Nilsson
En skulptur på Östra Storgatan i Kristianstad, utanför Filmmuseet, som visar var den svenska filmhistorien vevades igång.
En skulptur på Östra Storgatan i Kristianstad, utanför Filmmuseet, som visar var den svenska filmhistorien vevades igång.

När det gäller den filmhistoriska delen i din roman så är ju både Kristianstad och Malmö med. Hur tycker du att de här skånska städerna har förvaltat sitt filmhistoriska arv?

– Malmö har ju totalt negligerat sin del av svensk filmhistoria, medan det är helt underbart att Kristianstad vårdar sin filmhistoria och då främst genom Filmmuseet, svarar Boris Zetterlund och tillägger.

– Visst hade man kunnat slå på trumman ännu mer, Kristianstad är ju trots allt först, det är här den svenska filmens vagga finns.

Ett ämne som Boris Zetterlund lyfter i sin roman är kvinnornas framträdande roll under dessa allra första år inom filmindustrin. Och inte som skådespelare, utan framförallt bakom kameran, bland annat som producenter och regissörer. En av dem som han ger en central roll i ”Stumt ljus” är regissören och manusförfattaren Ester Julin.

Annons

– När filmindustrin växer under 20-talet förändrades det här och kvinnornas roll minskar betydligt. Det är först långt senare som situationen blir något bättre igen.

Fakta

Boris Zetterlund

Född: 1956, i Istrien, före detta Jugoslavien (idag en del av Kroatien).

Växte upp: Efter 2,5 år i ett flyktingläger i Italien kom han med sin mamma 1961 till Malmö och Sverige.

Bor: Malmö och med fritidshus i Immeln

Är: Efter att ha jobbat med it-området mot kultursfären gick han i somras i pension. Satsar nu på sitt författarskap. Debuterade 2018 med romanen ”Kabaré Vemod”.

Aktuell: Med sin andra roman, ”Stumt ljus” (Hoi förlag)

Stumfilmer han tycker särskilt mycket om: ”Finns flera, men Mauritz Stillers ”Erotikon” är speciell liksom Victor Sjöströms sagolika rysare ”The Wind”. Men den regissör jag vill lyfta fram allra mest är Lois Weber, hon gjorde otroligt starka filmer, som det sociala dramat ”Shoes” från 1916.”

Vilhelm, den resande och sökande huvudpersonen i romanen, återvänder så småningom till trakterna runt Kristianstad. För att besöka sin släkt.

– Han reser till Arkelstorp och Oppmanna för att träffa sina morföräldrar och försöka reda ut sin tragiska bakgrund, säger Boris Zetterlund som själv är väl bekant med just dessa trakter. Även hans debutbok utspelas delvis häromkring, med scener ute på Immelns sjö.

– Min familj har sedan 2007 ett fritidshus i trakterna av Immeln, och här trivs vi utmärkt. Och det blir ofta utflykter till bland annat Arkelstorp och Oppmannasjön. Eller in till Kristianstad, som jag tycker är en fin stad med sina caféer och museum.

Från en utomhusvisning av stumfilm.
Från en utomhusvisning av stumfilm.Foto: Olof Peterson
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons