Annons

Filmvisning i Kristianstad – till stöd för protesterna i Belarus

Filmaren Staffan Julén reste under några år i Svetlana Aleksijevitjs spår. Nu visas hans film om henne på biografer runt om i Sverige, för att ge stöd åt offren i Belarus. På onsdag kväll, 30/9, är det Kristianstads tur. Julén är själv på plats, tillsammans med förläggaren Mikael Nydahl.
Film • Publicerad 28 september 2020
Svetlana Aleksijevitj i Minsk, Belarus för en månad sedan.
Svetlana Aleksijevitj i Minsk, Belarus för en månad sedan.Foto: Sergei Grits

Valet i Belarus i augusti månad vanns av den sittande presidenten Alexandr Lukasjenko. Reaktionerna från folket i landet mot resultatet blev kraftfulla, och de stora demonstrationerna mot makten pågår fortfarande.

Oppositionens framträdande profiler har efter detta tvingats i exil eller försvunnit. Kvar i huvudstaden Minsk är dock fortfarande författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, också hon medlem i oppositionsrådet.

Författaren Svetlana Aleksijevitj öppnar sin lägenhetsdörr för att ta emot media och politiska vänner.
Författaren Svetlana Aleksijevitj öppnar sin lägenhetsdörr för att ta emot media och politiska vänner.
Annons

Den svenske filmaren Staffan Julén – sedan något år Österlenbo där han driver galleriet Rikstolvan i Järrestad – följde under några år Aleksijevitj resor runt om i Ryssland och Belarus då hon inför en bok undersökte den ryska folksjälens förhållande till kärlek.

Det är denna resa och de många möten som uppstod som senare kom att bli Juléns film ”Lyubov - kärlek på ryska”. I höst lyfts den fram på de svenska biograferna, som stödvisningar till den kamp som pågår just nu i Belarus.

Visningarna sker i samarbete med Svenska Pen och samtliga intäkter går till stöd åt offren för regimens agerande mot demonstranterna i Belarus.

På onsdag kväll (30/9, kl 18.15) visas ”Lyubov” på Kosmorama i Kristianstad och regissören Staffan Julén är själv på plats för att introducera sin film. På plats är också förläggaren, översättaren och Svenska Pen-medlemmen Mikael Nydahl (Linderöd), väl insatt i situationen i Belarus och grannlandet Ryssland.

Filmaren Staffan Julén driver numera galleri på Österlen. På onsdag kommer han till Kosmorama i Kristianstad.
Filmaren Staffan Julén driver numera galleri på Österlen. På onsdag kommer han till Kosmorama i Kristianstad.
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons