Förlust på Wanås

Kultur • Publicerad 15 februari 2008

ººDet är sedan länge bestämt att Wanås visar en utställning kring monument i sommar. Utställningens namn blir "Förlust" och kommer att handla om minnets betydelse.

I samband med den pågående konstmässan Market i Stockholm har Wanås presenterat hela konstnärslistan och i ett pressmeddelande heter det att konstverken följer tre huvudspår; "verk som utgör nydanande alternativ till den västerländska monumenttraditionen, verk som kommenterar existerande monument och minneshögtider samt verk som i vidare bemärkelse berör kollektivt minne".

Under måndagens Kulturlunch i Lilla salen (Kristianstad) berättade Wanås nya curator Elna Svenle om det ökade intresset för monument, såväl i Europa som i USA, men också om de diskussioner som ofta blir en följdeffekt av olika minnesmonument.

Ett av de mer uppmärksammande monumenten som ständigt byggs ut är amerikanska Emily Princes teckningar över stupade amerikanska soldater i Irak och Afghanistan. Första teckingen gjordes 2004. Samlingen kommer att visas inne i konsthallen på Wanås i sommar. Ytterligare ett tiotal konstnärer kommer att medverka i "Förlust". Vernissage söndagen 18 maj.

Senare i sommar kommer också Ann Hamilton tillbaka för att göra ett nytt verk ("aloud"). Sedan flera år tillbaka fyller hennes verk "lignum" Magasinet.

Sune Johannesson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.