Annons

Från president till tennisprotest

Hur var det? Vad hände förra veckan? En ny president i USA, och en ny Lukas Moodysson-film. Kulturskribent Jan Karlsson minns den vecka som nyss var.
Kultur • Publicerad 23 januari 2009

Äntligen!

1. Barack Obama, den briljante retorikern, äntligen installerad som president. Efter åtta olycksaliga år med valfuskaren och krigshetsaren George W Bush är förväntningarna enorma, i värsta fall orimliga. Men många har mycket att vinna på ett utrikespolitiskt moget USA.

Annons

Inget oskyldigt paradis

2. Lukas Moodysson är tillbaka med en bred globalpolitisk och moraldiskuterande film. Mera provocerande än "Mammut" är det dock att i ett av de länder där filmen utspelas, Thailand, en australiensisk författare vid namn Harry Nicolaides efter drygt fyra månader i häkte dömts till tre års fängelse för att ha förolämpat det inhemska kungahuset. Vår tids Mallorca är inget oskyldigt paradis.

Abbas Stagnelius

3. Babel sänds numera om onsdagar i SVT inför studiopublik. Daniel Sjölin har växt i programledarrollen – han är både bekväm och avspänt självsäker – men varför måste svenska litteratur- och kulturprogram stöpas i konsensusens form? Roligast var den snilleblixtrande upptäckten att "Suckarnas mystär" av Stagnelius kan sjungas till musiken av Abbas "Mamma mia". En versmåttsexpert på redaktionen?

Stoppa Wiehe

4. Stoppa matchen, löd kravet från olika håll, bland annat Mikael Wiehes. Det handlar om den kommande Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel i Malmö. Bästa repliken? Stoppa Wiehe, eller tvinga honom åtminstone att spela inför tomma läktare.

Stoppa gärna också

5. Andra saker som gärna finge stoppas en gång för alla är tv-sända galor oavsett genre och innehåll, användningen av ordet "problematik" i sammanhang där det räcker med "problem", det skånska januarivädret, glosan "livspusslet" och dess konnotationer, Jan Björklunds grötmyndiga röst och uttalanden.

Jan Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons