Annons

Frida Nilssons äventyrliga saga hämtar inspiration från arbetarförfattare

Tillsammans med tre luggslitna hundar försöker en utsatt pojke hitta sin biologiske far. ”Hundägarna” och ”Kattjägarna” har inspirerats av svenska arbetarförfattare och präglas av överraskande vändningar och upplivande lekfullhet.
Recension • Publicerad 9 september 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelböcker (från 6 år)

”Hundägarna” och ”Kattjägarna”

Författare: Frida Nilsson

Illustrationer: Alexander Jansson

Förlag: Natur & Kultur

Frida Nilsson har inspirerats av Harry Martinsson självbiografiska ”Nässlorna blomma” och ”Vägen ut” till kapitelböckerna ”Hundägarna” och ”Kattjägarna”.
Frida Nilsson har inspirerats av Harry Martinsson självbiografiska ”Nässlorna blomma” och ”Vägen ut” till kapitelböckerna ”Hundägarna” och ”Kattjägarna”.Foto: Ellinor Collin

Det har alltid funnits människor som lever ett hundliv. I en berättelse kan det därför vara ett smart drag att förvandla dem till just hundar, i en sorts fabel. Det gör Frida Nilsson i ”Hundägarna” och ”Kattjägarna”, två sammanhängande kapitelböcker om nioårige Martin.

Händelserna utspelas 1910 och samhällsutvecklingen är ett viktig ämne, bland annat rösträttsreformen. Hunden Jack Jerner framstår lite som skildringens chefsideolog, en upplysningsfilosof som framhäver vetenskapens och journalistikens betydelse.

Annons

Referenser till svenska arbetarförfattares verk är vanligt förekommande. Särskilt de känslor av utsatthet som uttrycks i Eyvind Johnssons och Harry Martinsons tidiga böcker. Men även spår från Jan Fridegårds fängelseskildringar kan anas, liksom de landsbygdsvinklar som formade Ivar Lo-Johanssons författarskap.

”Frida Nilsson bevisar än en gång att hon är en mycket påhittig författare.”

Det tidiga 1900-talets radikala idéer skildras genom hänvisningarna till dessa proletära giganter. Även filosofiska livsbetraktelser förekommer, särskilt i en utläggning om slumpens betydelse för individuella öden. Teoretiska perspektiv finns i texten som en gedigen botten, men speciellt brännande blir dock aldrig Frida Nilssons engagemang. Hennes projekt stannar vid en ganska lam pastisch, som dock är upplivande genom sin ohämmade lekfullhet. Det är en yster historia som präglas av berättarglädje, späckad med spännande och överraskande episka vändningar.

Motor i flödet är Martins behov av att hitta sin biologiske far, något han triggas till av fosterfaderns manipulationer. I en långsträckt flykt från denne strikte bonde får han vara med om många äventyr och många möten med färgstarka karaktärer.

Till en början kamperar han med Jack, sedan tillkommer den misstänksamma Lonna, liksom den energiske Ruffe, också de hundar. På sin väg möter de både lismande förrädare och hjälpsamma humanister. Den som från början ter sig vara god visar sig ibland vara motsatsen, samt tvärtom. Sådana förvandlingar skänker djup och komplexitet åt personskildringen.

Frida Nilsson bevisar än en gång att hon är en mycket påhittig författare. Hennes yrkesskicklighet lyser igenom från första raden till sista. Alexander Jansson bidrar med täta och suggestiva illustrationer i svartvitt.

Fakta

Frida Nilsson

Född: 1979 i Hardemo, Örebro

Bakgrund: Började skriva radioföljetonger för Barnradion 2001. Debuterade som barnboksförfattare 2004 och är flerfaldigt prisbelönt för sina verk. Har varit programledare i radio och TV, bland annat för Hjärnkontoret.

Böcker: Det har blivit nästan 15 titlar mellan ”Kråkans otroliga liftarsemester” (2004) och ”Kråkans vilda piratsommar” (2021), till exempel populära ”Ishavspirater” (2015) och ”Apstjärnan” (2005).

Den internationellt erkände illustratören Alexander Jansson har gjort bilderna till ”Hundägarna” och ”Kattjägarna” av Frida Nilsson.
Den internationellt erkände illustratören Alexander Jansson har gjort bilderna till ”Hundägarna” och ”Kattjägarna” av Frida Nilsson.Foto: Kalle Sanner
Fakta

Alexander Jansson

Född: 1977 i Uppsala

Bakgrund: Utbildad vid Dômen Konstskola i Göteborg och Stenebyskolan i Dals Långed. Är illustratör och grafisk formgivare med tidigare nationella och internationella uppdrag för bland andra NYC Ballet, Penguin Random House, Sveriges Radio, Nationalmuseum och Kulturhuset Stadsteatern.

”Hundägarna” av Frida Nilsson
”Hundägarna” av Frida Nilsson
”Kattjägarna” av Frida Nilsson
”Kattjägarna” av Frida Nilsson
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons