Galleri Lindqvist: Niklas Anderberg

Niklas Anderbergs måleri överraskar på Galleri Lindqvist. Det är intuitivt, och ger Simon Berg emellanåt en svindelkänsla.
Kultur • Publicerad 27 april 2009
Niklas Anderberg visar måleri på Galleri Lindqvist.
Niklas Anderberg visar måleri på Galleri Lindqvist.Foto: 

På Galleri Lindqvist visas just nu målningar och verk i blandteknik av Niklas Anderberg. När jag träder in i utställningen står jag framför bilder med en sund uppstudsighet och sällsam prägel. Anderbergs konst tycks bära på en mystisk hemlighet. Det finns en otämjd urkraft i hans målningar som tilltalar. Han lyssnar på sin intuition.

I verken syns tydligt ett sökande och en lyhördhet inför skapandet. Målningarna är lekfulla och öppna. Ibland är linjen underdånig färgfälten, vilket gör att det inte blir för tillrättalagt och statiskt i kompositionen. Linjen har också funktionen av att stänga in och strama åt. Det leder till en spänning mellan linjer och färgfält. Det blir liv i målningarna. Hans kompositioner kan ge svindel för ett kort ögonblick. Man sugs in i vissa verk och berörs på olika plan.

Energin synliggörs ocksåi hans släktskap med vissa abstrakta expressionister som Jackson Pollock som likt Anderberg har en kraftfull kreativ styrka och en personlig närvaro. Likheten med andra modernister, som till exempel Mark Rothko och Piet Mondrian, syns inte bara i de dynamiska kompositionerna utan också i hans problemställningar och i bildspråkets kontemplativa egenskaper. Dock blir det inte för pretentiöst. Målningarna uttrycker självdistans, medvetenhet och en ödmjukhet inför arvet han för vidare. Fria från förhärligande fängslar dom och skapar en nyfikenhet som vill se mer.

I de få verken i blandteknik finns en spontanitet och experimentlusta. Med små medel blir det lekfullt och självverkande då det uppstår en intressant reliefverkan. De räta utskurna vinklarna står i en fin kontrast till måleriets direkta karaktär.

Man kan som betraktarenärma sig hans konst på många vis, Bilderna kan ses som en slags känslokarta över våra liv och våra val, över det som skapat oss som individer. Samtidigt kan de vara som att träda in i vårt psykes myllrande mikrokosmos. Det är olika ingångar som leder till samma rum.

Anderbergs konst är en katalysator som förmedlar grundläggande allmänmänskliga känslor och låter känslominnen ta form och gestalta sig fritt.

Simon Berg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.