Annons

Gediget men rörigt om häxprocesser

Den verkliga historien om trolldomsprocesserna i Älvdalen är värd att berätta, men Bella Stenberg är inte övertygad om att Annika Andebark gör det på bäst möjliga vis.
bokrecension • Publicerad 4 juli 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Hoi förlag

Oväsen i Älvdalen: Eldarna

Historisk spänning – Debut 2020

Författare: Annika Andebark

Förlag: Hoi

Ett trettiotal personer inför rätta, 18 dömda till döden, sju avrättade. Det sägs att den svenska häxhysterin 1668–1776 startade i Älvdalen. Att juristen Annika Andebark vill göra skönlitteratur av det är inte konstigt.

Anklagelsehetsen har många beröringspunkter med samtiden, och det finns en poäng med att lyfta även gamla missgärningar. De barndomssomrar jag tillbringade i Älvdalen hörde jag inte ett ord om avrättningen.

”Flera vittnen är barn, andra torteras och hotas.”
Annons

Men det är en rörig historia, som författaren inte lyckas bena ut. I centrum står kusinerna Marit och Anna, 19-åringen beskriven som vuxen och 16-åringen som ett barn. Anklagelserna om Blåkullafärder far snabbare genom socknen än Österdalälven på våren, och bristen på rättssäkerhet är total. Flera vittnen är barn, andra torteras och hotas.

Andebarks research är gedigen, hon använder verkliga personer och notariens minnesanteckningar. Vissa ögonblick fångas väl, som hur lite de dömda förstår av domarna, men överlag är det fler kjolar som lyfts än spänning, drivkrafter och karaktärsutveckling. Det poetiska skrivsättet blir stelt och juridiken krånglig att hänga med i. Även de blodtörstiga nämndemän som fäller domarna har svårt att skilja mellan dolus, culpa och satans apespel – uppsåt, oaktsamhet eller om allt var inbillning.

Andra delen i serien ska utspelas 150 år tidigare istället för att stanna kvar i bygden där outplånliga sprickor skapats.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons