Annons

Genom att se bakåt i tiden blir dagens allvar tydligt

Döende jöklar och töande permafrost, korallrev i ruiner och bortspolad jordbruksmark. Andri Snaær Magnason sätter hisnande historiska perspektiv på vår tids ödesfrågor. Kulturjournalisten Torun Börtz har läst en brokig klimatbok, med Island som berättelsens nav, som väcker flera stora frågor.
Bokrecension • Publicerad 19 februari 2021 • Uppdaterad 20 april 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Eld och rök från en lava på nordvästra delen av Island.
Eld och rök från en lava på nordvästra delen av Island.Foto: Eggert Johannesson

Vad har Island och Tibet gemensamt? Hur mycket som helst, inser man, efter att ha läst Andri Snær Magnasons bok ”Om tiden och vattnet”. Precis som Bangladesh är beroende av att jöklarna i Himalaya smälter i samma trygga takt som de gjort i tusentals och åter tusentals år. Eller att vi i Sverige påverkas när metangas sipprar ur Sibiriens tinande permafrost.

Den internationellt prisade författaren Andri Snær Magnason är en kulturpersonlighet på Island och talesperson för miljörörelsen. 2016 kom han trea i det isländska presidentvalet.

Annons

Visst vet vi egentligen redan det som är hans budskap: att det är extremt bråttom om vi över huvud taget ska ha någon som helst möjlighet att undvika att det planetära ekosystemet kollapsar för gott. Samt att vi uppenbarligen har svårt att ta till oss sanningen.

Författaren ser därför som sin uppgift att klä klimatforskarnas resultat i ett större och mer konkret sammanhang, för att läsaren verkligen ska förstå hur lite tid som återstår.

Andri Snær Magnason är en känd isländsk författare och kulturperson, som har skrivit böcker inom flera genrer. Hans minnestal "Ett brev till framtiden för den förlorade glaciären Ok" blev uppmärksammat världen över.
Andri Snær Magnason är en känd isländsk författare och kulturperson, som har skrivit böcker inom flera genrer. Hans minnestal "Ett brev till framtiden för den förlorade glaciären Ok" blev uppmärksammat världen över.Foto: Ari Magg
”Författaren ser som sin uppgift att klä klimatforskarnas resultat i ett större och mer konkret sammanhang, för att läsaren verkligen ska förstå hur lite tid som återstår.”
Torun Börtz

Resultatet är bitvis ganska brokigt: med Island som textens nav blandas hårda fakta och forskarrön med personliga anekdoter, intervjuer med Dalai lama och berättelser om en minst sagt färgsprakande släkt med till exempel en mormor som flög över en lavasprutande vulkan och en morfar som opererat ”atombombens fader” Robert Oppenheimer.

Ibland kan omvägarna kännas aningen långa, men på något sätt knyter författaren ändå allt han berättar till klimatkrisen. Framför allt har boken stora pedagogiska förtjänster. Vår överkonsumtion liknar han vid ett pågående vulkanutbrott och genom att gå tillbaka i tiden, ända till forntiden, sätter han fingret på situationens allvar: förändringar som tidigare tagit miljontals år sker nu på en mansålder.

”Varför har vi då sådana problem med att inse allvaret i det som sker? En av Magnasons förklaringar är att vi har svårt att ta in det som författaren kallar ”långkokta katastrofer” till skillnad från en plötslig tsunami eller skogsbrand.”
Torun Börtz
Fakta

Andri Snær Magnason

"Om tiden och vattnet. En berättelse om vår framtid”

Översatt av John Swedenmark

(Norstedts)

En isländsk glaciär.
En isländsk glaciär.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH
En grusväg i ett öppet stenlandskap på Island.
En grusväg i ett öppet stenlandskap på Island.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Varför har vi då sådana problem med att inse allvaret i det som sker? En av Magnasons förklaringar är att vi har svårt att ta in det som författaren kallar ”långkokta katastrofer” till skillnad från en plötslig tsunami eller skogsbrand.

En annan är vårt problem att förstå vissa fakta. Två graders höjning av jordens medeltemperatur låter ju så lite! Men Magnason jämför det med vår egen kropp och hur det skulle kännas att ständigt på grunt med 39 graders feber. Då blir det genast mer begripligt.

För Andri Snær Magnason är vi alla ”jordklotsbor”: Klimatfrågan berör och påverkar oss alla, oavsett var vi bor. Det är bara genom att glömma bort nationsgränser och handelsavtal som vi har en chans att gemensamt rädda vår planet. Och då behövs mer radikala grepp än att förbjuda sugrör.

”Det är bara genom att glömma bort nationsgränser och handelsavtal som vi har en chans att gemensamt rädda vår planet. Och då behövs mer radikala grepp än att förbjuda sugrör.”
Torun Börtz
Omslag till Andri Snær Magnasons aktuella bok.
Omslag till Andri Snær Magnasons aktuella bok.Foto: Norstedts
Torun BörtzSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons