Göransson, Fabian: "Kirurgi"

Serietecknare Fabian Göransson har en imponerande bredd i nya "Kirurgi", men varför – undrar Jan Hoff – måste det vara så mycket Pirinen?
Kultur • Publicerad 29 mars 2008

Fabian Göranson (f. 1978) är en skicklig tecknare. Jag läser albumet Kirurgi och hänger - åtminstone till en början - upp mig på att han måste imitera Joakim Pirinens stil i var och varannan serie. Om det hade varit enstaka pastischer hade det varit en annan sak. Ibland drar han till och med gamla Pirinenskämt. Kan det ha varit så att Galagoredaktionen frågade Göranson om inte han, som kan teckna i alla stiler, kunde rita några roliga Pirinengubbar i varje nummer? Men det verkar som om Göranson gått vidare. Han hade väl en fas när han pluggade gamla Galagotidningar för att lära sig hur det här med alternativ seriekonst såg ut på 1980-talet. Hans register har i själva verket en imponerande bredd. Allt från fotografisk realism till groteska skämtteckningar som balanserar på gränsen till klotter.

Hur mycket man sedan skrattar är nog lite en generationsfråga. Halvmycket. En del av skämten känns plumpa och onödiga. Den politiska satiren förutsätter att man tillhör rätt (rött) läger. Men det finns också riktiga fullträffar:

Pierre, hur gör du för att hålla dig så himla smal?

Jåtta. (Pierre har en råtta liggande på tungan.)

Råtta…?

Baja shuga, inte shvälja.

Korrekturläsningen kunde varit bättre. Med tanke på att mycket av materialet i detta album nu publiceras för andra gången är detta särskilt sorgligt.

Med andra ord har inte bara en utan två redaktörer varit för ointresserade för att orka läsa igenom pratbubblorna. Kan man kalla det respekt för en hårt arbetande konstnär?

Jan Hoff

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.