Annons

Gripande släktkrönika

Brasilien står i fokus denna helg när Bokmässan i Göteborg pågår för fullt. En av gästerna är författare Andrea del Fuego, vars roman ”Syskonen Malaquias” får beröm av kulturskribent ÅM Hellman.
Kultur • Publicerad 27 september 2014
Andrea del Fuego.
Andrea del Fuego.Foto: 

”Syskonen Malaquias” av den brasilianska författaren Andrea del Fuego belönades 2011 med det prestigefyllda José Saramagopriset och det är lätt att förstå varför – denna släktkrönika som börjar med att de tre syskonen Nico, Antonio och Julia blir föräldralösa genom ett blixtnedslag är lika stilistiskt återhållen och ödesmättad som vilken Clarice Lispector-roman som helst.

Del Fuego förvaltar också traditionen av den sydamerikanska magiska realismen vilket betonar övergången mellan gammalt och modernt, förflyttningen mellan landsbygd och stad. Romanen utspelar sig i den östra provinsen Mina Gerais, en plats med flera kaffeplantager och som betyder ”allmänna gruvor”, en benämning som har en viss innebörd i berättelsen.

Annons

Efter blixtnedslaget skils de tre syskonen åt; Nico, den äldsta, tas om hand av patron och får börja arbeta på plantage medan den kortväxta Antonio och lillasystern Julia placeras på barnhem. Så småningom återförenas bröderna men Julia, som adopterats bort, driver genom tillvaron som en plastpåse i vinden.

Det är en outgrundlig, vacker och sorglig berättelse om slumpens tillfälligheter, skriven på ett påtagligt och gestaltande språk. Rytmen i de kristallklara men korta meningarna är översatt med ett fint gehör av Irene Anderberg.

Andrea Del Fuego har tidigare skrivit noveller och barn- och ungdomsböcker, och gästar just nu Bokmässan i Göteborg, där Brasilien är årets temaland.

Sune Johannesson
Å M Hellman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons