"Hans forskning visar hur bra det är med musik"

Aktuellt Artikeln publicerades
Fredrik Ullén.
Foto:pressbild
Fredrik Ullén.

Musik i Syds serie om forskning om musik fortsätter på tisdag med pianisten och hjärnforskaren Fredrik Ullén. Projektledaren för UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum Anna-Carin Fogelqvist berättar vad vi kan vänta oss.

1 Er serie med forskning kring musik fortsätter på tisdag med besök av Fredrik Ullén, vem är han?

– Han är hjärnforskare och konsertpianist. I fem år har jag tjatat på honom att komma till Kristianstad, nu är det äntligen dags.

2 Vad har vi att vänta?

  – Först en konsert där han spelar både ny och äldre klassisk musik, han är en etablerad och efterfrågad konsertpianist med flera skivor utgivna. Efter paus fortsätter han, fast nu med ett föredrag om den hjärnforskning han länge har ägnat sig åt och som visar vad som händer med oss när vi spelar eller lyssnar till musik. Det är oerhört intressant.

  3 Han har studerat pianisters hjärnor när de övar, vad visar hans undersökningar?

  – Flera saker, men där det är tydligt att hjärnan påverkas på flera vis av att vi ägnar oss åt musik. I hans aktuella forskning har han studerat ett stort antal tvillingar, där en spelar instrument i vuxen ålder medan den andre inte gör det. Och sedan har han jämfört hur de utvecklas olika.

  4 Finns det något tydligt resultat i hans forskning?

  – Ja, framför allt stärker forskningen hur bra det är med musik, inte minst hur mycket bättre din koncentration blir och hur din känsla av flow ökar när du spelar ett instrument. Han har även studerat om det spelar någon roll om du följer noter eller improviserar.

  Info: Konserten och föreläsningen med Fredrik Ullén är på tisdag, 17/10 kl 19 på Kulturkvarteret. Nästa program i serien "Forskare berättar" är den 16 november, då ämnet är musik för integration.