Hermansson, Christer: "Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor"

Bibliotekarie Christer Hermansson är en flitig debattör, om och för bibliotek. Maria Ehrenberg, bibliotekare även hon, tycker vi behöver Christers röst.
Kultur • Publicerad 1 februari 2008
Christer Hermansson.
Christer Hermansson.Foto: 

Ja, varför bär inte fler bibliotekarier läderbyxor? Ett praktiskt, avtorkningsbart plagg som håller för de mest slitsamma biblioteksgöromål!

Christer Hermansson har onekligen en poäng i sin fråga.

Christer Hermansson är något så ovanligt som en hejarns debattör inom en bransch som på senare år verkar ha kommit överens om att bli (och framstå) som så bleka, tråkiga och "neutrala" som möjligt. Så inte Christer.

Han vågar säga det andra kniper tyst om. Till exempel skönlitteratur! "Vad har vi för någon nytta av ännu en databas [S] varför inte satsa på skönlitteratur i stället", är en av de mer provokativa frågorna som ställs. Han har åsikter om bibliotekariekårens tendens till besserwisseri och andra olater.

Men främst vågar han läsa lusen av föregående och nuvarande regeringar för deras visionslösa nedmontering av folkbildning och kulturdemokrati [S] och här finns mycket för alla kulturintresserade (inte bara biblioteksfolk) att hämta.

Jag håller ofta, men inte alltid, med Christer Hermansson och hade önskat att det funnits fler av hans sort.

Maria Ehrenberg

kultur@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.