GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon får Birgit Cullbergs stipendium

Dans • Publicerad 24 november 2022
Konstnärsnämnden har valt Ellen Söderhult till årets Birgit Cullberg-stipendiat. Pressbild.
Konstnärsnämnden har valt Ellen Söderhult till årets Birgit Cullberg-stipendiat. Pressbild.Foto: Märta Thisner

Dansaren och koreografen Ellen Söderhult får årets Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kronor. Juryn beskriver henne som "en av vår tids starka röster och utövare inom den samtida dansen".

I sina tidiga arbeten, däribland punkbaletten "How to do things with romance and Rudy", har hon tagit sig an kollektivet. På Dalateatern medverkade hon i "Inga känslor är också känslor" av Iki Gonzalzes Magnusson. Hon har också jobbat på bland annat Riksteatern och tillsammans med danskollektivet Johanssons pelargoner och dans. Just nu arbetar hon med "Grov" som handlar om bitter-ljuv kärlek och som får premiär på Weld i Stockholm i januari.

Birgit Cullberg-stipendiet instiftades av regeringen på koreografens 90-årsdag. Det delas ut årligen av Konstnärsnämnden till en ung koreograf som får 200 000 kronor och ett diplom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.