GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sara Strömberg prisas för årets bästa deckare

Författaren Sara Strömbergs bok "Skred" har utsetts till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
Litteratur • Publicerad 20 november 2022
Författaren Sara Strömbergs bok "Skred" har utsetts till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Årets debutpris gick till Ulf Kvensler för boken "Sarek".
Författaren Sara Strömbergs bok "Skred" har utsetts till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Årets debutpris gick till Ulf Kvensler för boken "Sarek".Foto: Bibbi Wopenka/Svenska Deckarakademin

I fjol fick Strömberg pris av Svenska Deckarakademins för årets bästa svenska debut med "Sly", om antihjälten Vera Bergström. Nu prisas hon för årets bästa svenska kriminalroman för uppföljaren "Skred".

Motiveringen lyder: ”En stilistiskt kvalificerad och brutalt klarsynt kriminalroman om en glesbygd i förändring.”

Några av de andra nominerade i kategorin var Malin Persson Giolito och John Ajvide Lindqvist.

Årets debutpris gick till Ulf Kvensler för boken "Sarek" som av juryn beskrivs som "ett klaustrofobiskt kammarspel i oändlig natur, ständigt slingrande mot den oundvikliga katastrofen”.

Barn- och ungdomspriset Spårhunden går till Eva Apelqvist med boken "Mörker över skateparken".

Bäst till svenska översatta bok blev Chris Whitaker med "Slutet blir vår början" i översättning av Maria Lundgren.

Håkan Nesser tilldelades ett så kallat Grand Master-diplom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.