Annons

"Hoten mot miljöjournalister kommer att öka"

Det viktigaste i kampen mot klimathotet är att skydda de journalister som rapporterar om det. Det säger författaren och tidigare Pen international-ordföranden Jennifer Clement. Men hon ser en mörk framtid för sig, där hoten snarare kommer att öka.
Kultur • Publicerad 23 september 2022
Författaren Jennifer Clement anser att fler behöver inse journalister och skribenters roll inom klimat- och miljörörelsen. Arkivbild.
Författaren Jennifer Clement anser att fler behöver inse journalister och skribenters roll inom klimat- och miljörörelsen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Dharamshala i norra Indien, 2017. Jennifer Clement är där i sin dåvarande roll som ordförande för Pen international för ett möte med den tibetanske andlige ledaren Dalai lama. Hon beskriver det som en vändpunkt.

– Dalai lama sa till mig att alla organisationer nu måste ta hänsyn till planeten, att det är det viktigaste i världen just nu. För mig blev det ett mandat, och det var då jag började jobba med att få in de här frågorna i Pen mer, säger hon.

Annons

Hon är inte längre ordförande för Pen, men fem år senare brinner den mexikanska författaren lika intensivt för frågan. I helgen deltar hon i ett seminarium på Bokmässan för att prata om hoten mot miljö- och klimatjournalister.

– Vi måste verkligen skydda de människor som avslöjar korruptionen och exploateringen av våra naturresurser, säger hon.

Avlägsna världsdelar

I juni i år hittades den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianske urfolksexperten Bruno Pereira mördade i Amazonas under en reportageresa. Dådet misstänks ha kopplingar till illegalt fiske. Jennifer Clement nämner det och flera liknande fall när hon beskriver hotet journalister.

De flesta incidenterna sker i mindre utvecklade länder i till exempel Sydostasien, Latinamerika och Afrika, berättar hon.

– Det innebär att de här journalisterna befinner sig i avlägsna delar av världen, utanför stora nyhetsmediers synfält, säger hon.

– Mycket rikedom är kopplad till naturresurser på de här platserna. Så att rapportera om utvinning, exploatering, nedbrytning eller handel med naturresurser handlar om pengar och affärsintressen.

Tror på ökade problem

Inte sällan kan det dessutom handla om korrupta regeringar som gör affärer med lika korrupta företag, berättar Clement.

– Så det kan bli väldigt, väldigt farligt.

Och problemet kommer bara att växa, förutspår Jennifer Clement.

– När fler lagar som ska försvara miljön antas kommer det att bli mer korruption och mer våld. Och fler kidnappningar, misshandelsfall och mord på journalister som rapporterar om det, säger hon.

Annons

TT: Vad behöver göras för att komma tillrätta med problemet?

– Jag tror att det måste finnas en global förståelse för att de viktigaste människorna är de som rapporterar om vad som händer, säger Jennifer Clement.

Information viktigt

Det är lätt att fokuset inom klimat- och miljörörelsen kretsar kring att bevara en skog eller rädda en viss typ av utrotningshotat djur – men om man inte har kunskap eller kännedom om att något är hotat så kan man inte rädda det, resonerar hon.

Många fastnar i upprörda känslor kring vad som händer i världen, och inser inte att en journalist kan ha riskerat sin försörjning eller ibland sitt liv för att berätta om det.

– Om vi inte vet sanningen om det som händer så kan vi inte heller skydda det som förstörs. Det måste finnas en större förståelse för att journalisterna och skribenternas roll är början på rörelsen, säger Jennifer Clement.

Jennifer Clement

Född: 1960.

Bor: I Mexico City dit hon flyttade redan som väldigt liten med sin familj och där hon hela tiden har bott förutom under studieåren på New York University.

Böcker: Fyra romaner samt den uppmärksammade biografin "Widow Basquiat" som handlar om konstnären Jean-Michel Basquait men är skildrad utifrån hans vän och älskarinna Suzanne Mallouk. Ser sig främst som poet. Några av hennes dikter finns publicerade i senaste numret av Lyrikvännen.

Ordförande för Pen international 2015–2021 samt Pen Mexico 2009–2012.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons