"Hylinger! Äntligen!"

Kultur • Publicerad 21 maj 2007

Claes Hylinger får årets Piraten-pris! Man skulle vilja ställa sig på ett torg och ropa: Äntligen!

Kan det vara så att juryn för Piraten-priset insett att fjolårets pristagare hotade att devalvera det så till den milda grad, att orden "i Piratens anda" förlorat all mening?

Jag var kritisk mot att priset gavs till jazzmusikern Jesper Thilo. Men jag var det inte därför att Thilo skulle vara en dålig konstnär. Tvärtom, han är en av jazzens samtida storheter. Men vad har jazzen med Piratens berättande att göra?

Nu återupprättar man priset och dess anda. Genom att ge det till en skrönans mästare som Hylinger placerar man också in i det i just den tradition där Piraten verkade: den muntliga berättelsen som hittat vägen in i litteraturen och där blivit stilbildande. Få kan som Claes Hylinger skriva den sortens texter. Om man inte får minst ett skrattanfall när man läser Hylinger är det något fel på läsaren.

Thomas Nydahl

Thomas Nydahl är författare och kulturskribent.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.