Hyllad poet kan slå igenom postumt

Litteratur Artikeln publicerades
Ola Julén (1970-2013) gav bara ut en bok under sin livstid, den omsusade diktsamlingen
Foto: Privat
Ola Julén (1970-2013) gav bara ut en bok under sin livstid, den omsusade diktsamlingen "Orissa". Nu ger förlaget Nirstedt/litteratur ut hans bok "Afrikas verkliga historia" postumt.

Tjugo år efter Ola Juléns omsusade debut "Orissa", och sex år efter poetens död, publiceras nu boken "Afrikas verkliga historia". Dessutom kommer "Orissa" i nyutgåva – den enda bok som poeten gav ut under sin livstid. På måndag (12 augusti) ägnar det nya Österlengalleriet Rikstolvan en dag åt Ola Julén, där Kristianstadsbladet spelar en roll.

Året var 1999 och en ung poet vid namn Ola Julén debuterade med diktsamlingen "Orissa" på det då nystartade Ink förlag, som drevs av Niklas Darke, Aase Berg och Björn Wiman.

- Jag känner likadant nu som då, "Orissa" är en makalös bok, säger Björn Wiman, som nu är kulturchef på Dagens Nyheter.

Resten är samtida litteraturhistoria – "Orissa" rosades av kritikerna, dels i Sverige men främst i Danmark, där boken har haft stor betydelse för generationer av poeter.

Veckans dikt i Kristianstadsbladet

Några år efter "Orissa" började det ryktas om en ny bok – "Afrikas verkliga historia". Ett större förlag skulle ge ut den. Men något hände. Något gick fel. En konflikt uppstod. Boken publicerades aldrig. "Orissa" blev den enda bok som Ola Julén gav ut under sin livstid, tillsammans med att den byggdes ut med diktsviten ”400” vid en senare utgivning.

Däremot publicerades några av de dikter som var tänkta att ingå i ”Afrikas verkliga historia” på kultursidan i Kristianstadsbladet, i en serie med åtta poeter som under hösten 2006 till våren 2007 gick under titeln ”Veckans Dikt”. Läs mer om den satsningen i en annan artikel.

Efter Ola Juléns död 2013 hittade poetens mamma en bunt papper i hans hem. Pappersbunten anförtrodde hon poeten Marie Lundquist, som många år tidigare varit sonens handledare på Biskops Arnös författarskola. Bunten med papper var manuset till "Afrikas verkliga historia".

- Det var en litterär händelse. Jag blev uppslukad av manusets kraft, men att ensam skapa reda bland alla ändringar och anteckningar var ett för stort arbete, säger hon.

Tillsammans med Daniela Floman, förlagsredaktör och gammal vän till Ola Julén, bildade hon en tvåmansredaktion som sakta började förbereda manuset för utgivning.

- Vår ambition var att hitta ett förlag som samtidigt kunde tänka sig att återutge ”Orissa”, som inte längre gick att få tag på, säger Marie Lundquist.

En mening på varje sida

Nu är det 2019 och "Afrikas verkliga historia" ges ut postumt på förlaget Nirstedt/litteratur, åtföljd av en nyutgåva av "Orissa"

- Jag blev genast nyfiken när Marie och Daniela tog kontakt med mig, även om jag då inte hade läst "Orissa" så hade jag hört många vittna om den som en stark läsupplevelse, säger förläggaren Gunnar Nirstedt.

Ola Juléns
Foto: Fredrik Persson /TT
Ola Juléns "Afrikas verkliga historia" ges ut postumt. Samtidigt kommer han första diktsamling "Orissa" ut som nyutgåva.

"Orissa" är en diktsamling med en kort mening på varje uppslag. Att citera ur boken skulle inte göra meningarna rättvisa. Risken finns att dessa nakna nödrop till läsaren skulle framstå som platta.

- När jag sedan läst boken förstod jag varför den gjort så starkt intryck på så många – man möter en helt oförställd förtvivlan, säger Gunnar Nirstedt.

"Afrikas vekliga historia" och "Orissa" har mycket gemensamt, men det finns också en hel del som skiljer dem åt.

- Tonfallet är omisskännligt, men den här boken är mer splittrad formmässigt än "Orissa". Fler längre dikter, blandat med korta utsagor. Som helhet är det mer narrativ än i "Orissa", man kan följa ett destruktivt kärleksförhållande, säger Marie Lundquist.

"Ingen dysterkvist"

Gunnar Nirstedt träffade aldrig Ola Julén, men det gjorde Björn Wiman och Marie Lundquist.

- Jag minns honom som en varm person med mycket humor. Allt han skrev konnoterade sorg och saknad. Minns också hans upptagenhet av författare som Lars Norén, Stig Larsson och Michael Strunge. Författare som likt Ola inte skiljde på liv och dikt, säger Marie Lundquist.

Björn Wiman lärde aldrig känna Ola Julén, men han beskriver honom som en person som livet inte log emot.

- Men han var ingen dysterkvist. När man pratade med honom var han en slagfärdig kille som kunde skratta och dra ett skämt. Jag förstod att litteraturen var på blodigt allvar för honom, det fanns inget i hans liv som var viktigare, säger Björn Wiman.

Tröst för unga

Att "Afrikas verkliga historia" nu äntligen ges ut, åtföljd av "Orissa" i ny kostym, tror Gunnar Nirstedt kan betyda mycket för Ola Juléns författarskap.

- Jag hoppas att böckerna ska nå ut till fler än den normala poesipubliken, och att de ska hitta sin plats både i litteraturhistorien och i samtiden, säger han.

Björn Wiman betonar att Ola Julén var en författare som ville beröra och knocka läsaren med det han skrev. Han tror att satsningen på författarskapet kan ge poeten ett större och bredare erkännande. Särskilt tror han att böckerna har potential att nå ut till unga läsare.

- De kan nog känna igen sig i den ensamhet, förvirring och förtvivlan som Ola gestaltar. Jag har hört många säga det under åren som gått, att de fick tröst och kraft av "Orissa" när de var unga, säger Björn Wiman. (TT)

Förläggaren Gunnar Nirstedt kallar
Foto: Albin Dahlström
Förläggaren Gunnar Nirstedt kallar "Afrikas verkliga historia" och "Orissa" ett stycke poesihistoria. "Man möter en helt oförställd förtvivlan", säger han.
Marie Lundquist är den som tillsammans med Daniela Floman har gjort i ordning
Foto: Leif R Jansson / TT
Marie Lundquist är den som tillsammans med Daniela Floman har gjort i ordning "Afrikas verkliga historia" för utgivning. Hon minns Ola Julén som en varm person med mycket humor.

 

Fakta

Ola Julén

Föddes 1970 och gick bort 2013.

Studerade vid Stockholms universitet och på Biskops Arnös författarskola.

Debuterade 1999 med den kritikerrosade diktsamlingen "Orissa". Boken har influerat många poeter i både Sverige och Danmark, där "Orissa" gavs ut samtidigt som i Sverige på det danska förlaget Basilisk.

Även "Afrikas verkliga historia" ges ut samtidigt både i Sverige och i Danmark, där den även denna gång ges ut på Basilisk. Den danske poeten Martin Glaz Serup har skrivit bokens förord. Efterordet är skrivet av bokens redaktörer Marie Lundqvist och Daniela Floman.

I Sverige kommer dessutom "Orissa" i nyutgåva med förord av Björn Wiman. "Orissa" är den första titeln i Nirstedt/litteratur:s serie N/L:s poesibibliotek, som är en serie för återutgivning av diktsamlingar på svenska från alla tider.

På det nya galleriet Rikstolvan i Järrestad hålls det på måndag, 12 augusti (med början kl 14), en litteraturdag om Ola Julén, och det med anledning av de två böckerna som getts ut i sommar. Galleriet drivs bland annat av Staffan Julén, bror till Ola.

Flera gäster är på plats, som till exempel författarna Marie Lundquist och Kristian Lundberg. Även Kristianstadsbladets och YA:s kulturredaktör Sune Johannesson medverkar, och det med anledning av Ola Juléns publiceringar i kultursidans serie Veckans dikt. Moderator för evenemanget på Rikstolvan är författaren och journalisten Marit Kapla.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.