"'Illegalen' finns som musik, vi får se när och hur den släpps"

Kultur- och Nöjespriset Artikeln publicerades
Freke Räihä.
Foto:Tommy Svensson
Freke Räihä.

Författaren Freke Räihä är nominerad till Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris 2017. Efter två aktuella titlar är planen att låta ett gemensamt tema i dessa båda resultera i en fristående uppföljare.

1 Grattis till nomineringen.

– Tack.

2 Du är en aktiv författare och person, med flera projekt och jobb bakom dig. Och nyligen utkom du med en dubbel, de två diktsamlingarna "Illegalen" och "Hem för vård och boende". Är det paus nu?

– Jag tar aldrig paus från skrivandet. Jag har avslutat ett romanprojekt, och håller just nu på med en fristående uppföljare till de här två senaste böckerna utifrån ett gemensamt tema.

3 Flykt?

  – Nej, ett något mer dolt tema i dessa böcker. Koncentrationsläger-temat.

  4 Jag hörde dig nyligen i podden Arbetarlitteratur, och där handlar det endast om "Illegalen", inte "Hem för vård och boende" då du nämner att den inte är klar och osäkert om den ens blir det. Sedan släpps de samtidigt; vad hände?

  – Från början var det inte tänkt att "Hem för vård och boende" skulle släppas redan nu, men min förläggare tyckte att de här båda böckerna var syskon och ville gärna ge ut dem tillsammans. Ok, sa jag.

  5 Syskon, visst, men de skiljer sig också åt på flera plan. "Illegalen" är mer fiktion utifrån din egen släkts historia, medan "Hem för vård och boende" är mer dokumentär. Berätta.

  – I "Illegalen" är det en fiktiv poet, medan jag till stor del låter ensamkommandes berättelser föras fram i "Hem för vård och boende". De här pojkarna mötte jag då jag arbetade på tre flyktingboenden i en skånsk kommun. Det är problematiskt att tala genom andras historier, men det här är unga människor utan en egen röst i offentligheten. I dag har flera av dem skickats tillbaka till länder där de inte är uppvuxna.

  6 Jobbar du inte kvar?

  – När jag fick ett 2-årigt arbetsstipendium bestämde jag mig för att förkovra mig, så förutom att skriva och läsa går jag för närvarande på en universitetskurs.

  7 Du nämnde att du just avslutat en roman, lite överraskande eftersom du har sagt att du inte läser romaner.

  – Jag har läst mycket prosa som ung, och även i rollen som kritiker, men i dag har jag svårt för den berättande prosan utan konstnärliga ambitioner. Och där hittar du en hel del av dagens svenska romaner. För att den formen ska bli intressant behöver den uppdateras. När det sedan gäller mitt romanprojekt är det jag som tycker att det är en roman, men jag är osäker på vad det egentligen är.

  8 "Illegalen" finns även som musik, när får vi höra den?

  – Magnus Hasselberg, som tidigare hade Solgården i Maglehem, har tonsatt min diktsamling och jag har läst in den till hans musik. Det är någon slags 70-talsprogg. Vi får se när och hur den släpps, vi har pratat både om skiva och ljudbok.

  9 Du var sjukskriven en period för utmattningsdepression, mår du bra i dag?

  – Jag har rest mig upp, men känner att jag numera har ett större behov av vila än förr.

  Mer info: Kulturgalan äger rum på Kulturkvarteret i Kristianstad på fredag (13/10, kl 19). Förutom Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris delar Sparbanken Skåne och Kristianstads kommun ut sina kulturpriser.