Ingegerd Bodner Granberg: Äldres bovärk

Kultur • Publicerad 22 maj 2005

KRÖNIKA. Omständigheter har gjort att jag tagit del av Boverkets synpunkter på hur vi må leva och bo i ett land där statliga myndigheter gärna vill vara med och ordna så bra som möjligt för oss. Man sätter allmänna normer för kvalitet i hem och hushåll och vill skapa byggen som är "sunda, praktiska och uppfyller de tekniska krav som vi ställer på bostäder". Det verkar som man tänker särskilt på äldre och på kvinnorna – de som fortfarande uppfattas ha mest ansvar och idéer om hem och hushåll, inte minst när de själva blir äldre och behöver assistans.

Kvinnorna blir nu genomsnittligt äldre än män – det är cirka 5 år som skiljer. Det finns alla skäl att sätta normer för livsåldrarnas olika behov med myndigheters hjälp. Frågan är bara vad som är hönan och vad som är ägget. Vill äldre kvinnor leva enligt myndigheternas normer för att dessa slagits så fast att också de mer fantasifulla blir tvungna att följa dem? Eller har reglerna uppstått efter kvinnors önskemål?

Lite fundersam blir man när man hör myndigheterna skoja och påstå att under en sen period i varje yrkeskvinnas liv och även kort efter hennes pensionering gäller tre"v": "Villa, Volvo, Vovve".

Vidare ska oftast dyrbara bostadsrättslägenheter kunna ge äldre, pensionerade nu villalösa kvinnor största möjlighet att ägna sig åt "kursverksamhet, spela golf och ta tillbaka livet"? Ja, inte vet jag vad jag ska kunna ta tillbaka av livet – jag ska i vart fall akta mig för golfen. Vi är nog ganska många kvinnor som tävlat tillräckligt i våra da’r.

Boverket tar med sådant skoj på sig en skymtande förmyndarroll för vårt liv och vårt boende. Måtte verket ändå ha förståelse för att farmor/mormor gärna vill behålla uppfinnarglädje, fantasi, byggande – inte minst för barnbarnens skull i deras bokstavligt och bildlikt konforma värld (skärmen). Många av oss vill i ett feministiskt orienterat skede av historien ta en sista chans till självständighet och nyskapande. En tanke åt Astrid Lindgren!

Kanske kunde någon omsorgsmyndighet hjälpa till med ett annat nyligen påtalat, av många pensionärer åldersrelaterat bekymmer? Att hålla reda på all den medicinering som vänliga och i sina fack superskickliga läkare skriver ut mot äldre människors höga blodtryck, risk för propp och infarkter, demens och depressioner. Det vill säga risk om de inte tar alla föreskrivna piller.

Kan Boverket rekommendera att man bygger in någon slags snitslad bana i så kallad seniorlägenheter med kontroller utlagda för intagande av dagens nödvändiga doser?!! Till exempel kunde man lägga en lapp vid sista kontrollen för dagen med uppmaningen att gå tillbaka till bokhyllan i stora rummet. Där skulle då ligga en lapp med beskedet: "Gå nu till badrummet och ta din bredvid tvålkoppen framlagda, vita sömntablett. Sov gott!" Vit tablett måste det vara, för de näringsinriktade läkemedelsförtagen ändrar ibland färgen på tabletterna – troligen med tanken att dessa lättare ska kunna skiljas från andra piller.

Så sker emellertid icke – ibland återgår en tidigare orange tablett vid nytt inköp efter några år till att vara lila. Eller vara ursprungligt vit. Eller bli en ny billigare tablett med samma innehåll och verkan, men skapat av nytt företag och med nytt namn.

Vi lever farligt i västerländsk medicinsk nutid. Ok, vi möter inte längre vargar i skogen.

Ingegerd Bodner Granberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.