Innerligt måleri

Det finns en omedelbarhet i Ulf Trotzigs måleri som övertygar och drabbar konstskribent Simon Berg. Han har sett den aktuella utställningen på Galleri Lindqvist.
Kultur • Publicerad 6 mars 2013
En av de nya målningar som Ulf Trotzig just nu visar på Galleri Lindqvist.
En av de nya målningar som Ulf Trotzig just nu visar på Galleri Lindqvist.Foto: Lasse Ottosson

Konst

Ulf Trotzig. Galleri Lindqvist,Söndraby till 24/3

Ulf Trotzig ställer ut nya målningar på Galleri Lindqvist. På väggarna hänger tretton verk som alla kraftfullt och poetiskt åskådliggör rörelse, förändring och ögonblicklighet. I målningarna visar Trotzig att han är en mästare i den kalligrafiska penselrörelsen. Det är med stor direkthet och känsla han arbetar med sina tre huvudmotiv; fåglarna, kvinnorna och träden.

I Ulf Trotzigs måleri förenas det expressionistiska uttrycket med ett mer informellt förhållningssätt. Eddie Figge (1904-2003) och Erland Brand (1922-) är två svenska konstnärer som likt Trotzig har ett ganska fritt förhållande till traditionella kompositioner och strukturer i sin konst. Hans släktskap med Figges och Brands konstnärskap syns också i det eteriska. De är alla högst personliga i det fria uttrycket. Alla tre kännetecknas av en ärlighet och öppenhet inför sina inre bilder. De skapar egna tecken som verkar i bildernas makrokosmos med sina penselföringar.

I en av de största målningarna – ”Svart och vit” – förenar Trotzig det intima med det monumentala på ett förträffligt sätt. Målningen uttrycker med stor dramatik en stark närvaro av liv och död. Motivets ögonblicklighet fångar mig direkt. Det här är en målning som går rakt in och berör. På ett dynamiskt och övertygande sätt visas allvaret, men också det vackra i själva kampen med dess energi. Utgången är ofrånkomlig.

På ett briljant sätt uttrycks en fängslande omedelbarhet i ett speciellt ögonblick. Det är en av Trotzigs allra starkaste sidor. Samtidigt lyckas han framgångsrikt med att blottlägga det universella i naturens väsen. På väggarna i Galleri Lindqvist hänger högst personliga målningar – alla skapade med stor innerlighet.

Sune Johannesson
Simon Berg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.