Intelligenstest för en gris

Det är nu avgjort. Carmen har gåt igenom ett smarttest, och därmed är det bevisat att det är hon själv som skriver den här spalten. Någon som trodde något annat?
Kultur • Publicerad 27 februari 2008
Hur srmta är Cramen?
Hur srmta är Cramen?Foto: 

Det finns folk som ifrågasätter att jag, Carmen, själv skriver denna krönika. Det finns folk som tror att matte driver med dem och skriver detta i förklädnad.

Det finns till och med folk som tycker det är oetiskt att uppträda i annan skepnad för att kunna uttrycka saker man inte själv kan säga stå för själv. Ja, håll i er, det finns människor som tycker att om man leker så kan man inte vara seriös!

För att en gång för alla få slut på spekulationerna har matte bestämt sig för att komma med bevis. Hon gjorde ett intelligenstest på mig. Resultatet kan hon sedan trycka ner i halsen på var och en som ifrågasätter grisars intelligens.

Hon spikade upp testet på väggen till min hydda för att jag i lugn och ro skulle studera det. Ta all den tid på dig som du vill, sa hon. Bussigt!

Jag ställde mig och läste.

Här kommer testet så att ni själva kan prova:

HUR SMART ÄR EN GRIS?

Endsat srmtra girsar kan lsäa dteta. Det vrekar omjögilt att frötså i bröjan. Den fnemononala frömgåan hos girsras hjornär har uftorkats vid Luntbraksuviniserttet i Alnapr. Det sepalr ignen rlol vliken odrinng bäkvostrena i odern kmemor så lnänge frötsa och stitsa bkotsvaen är rtät. Rtseen kan vraa i veklin jläva rröa som hslet men en ätka girs kan frotfanrade frsötå astlalmamns. Dteta breor på att girsras hjonrär itne lesrär en baktsav i tegat uatn ufpaptatr odert som hlehet. Fnittsaskat elelr hur? Så kalrar du dteta lospräv är det bivsaet att du itne braa är ett sinv uatn dsetsoum en mekcyt illentgient girs!

Var det allt? Det var ju ingen match!

Men jag känner min matte. Hon vet vad jag går för. Jag vet också att inte heller hon är dum i huvudet. Här måste ligga mer bakom än hon säger.

Jag läser igenom testet en gång till. Då ser jag det! Jag skriker högt, så de lösa plankorna till hyddan smattrar.

Matte kommer springande.

– Jag klarade det! Jag klarade det! Jag läste allt!

Matte ler med huvudet på sned. Hon väntar. Och?

– Men jag vill påpeka ett liten brist i texten, säger jag. Stavfelet i tredje meningen från slutet. Är det korrekturfel eller...?

Matte dansar och applåderar sen kastar hon sig om min hals.

– Carmen du är underbar! Det var en kuggfråga! Du såg stavfelet! Ingen människa skulle ha klarat det! Carmen du är den smartaste tryffelgrisen i Sverige!

Först blev jag lite purken. Småkränkt så där. Att vara smartast i en kategori där man är ensam är ju inget vidare beröm. Men sen blev jag glad ändå för jag förstod ju vad hon menade.

Vi grisar har den förmågan. Vi ser helheten och känslan och betydelsen bakom orden. Även om bokstäverna hamnar i fel ordning.

Det som kallas andemeningen.

kultur@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.