"Jag har alltid trott på fri entré"

Mer pengar till verksamhet, mindre till administration. Det är en väg att gå för museerna, tror Sune Nordgren, Åhus, nyutsedd som sakkunnig inom museiområdet.
Kultur • Publicerad 23 maj 2007
Sune Nordgren.
Sune Nordgren.Foto: 

Sune Nordgren är i Stockholm i egenskap av ordförande i bildkonstnärsfonden. Men vårt samtal handlar om hans nya uppdrag, utsedd av regeringen som sakkunnig inom museiområdet, ett område som under året skall utredas av museikoordinator Christina von Arbin.

Han finner uppdraget spännande, säger sig ha lärt sig mycket om museilivet under sina år hos brittiska Baltic och därefter som chef för det norska Nasjonalmuseet.

– Det är knappast någon hemlighet var jag står i de här frågorna, så de borde veta vem dom tar in i gruppen, säger han på telefon, samtidigt som han ursäktar sin elaka hosta. I Oslo slog han samman några museer. Det väckte protester, men han påpekar att det var bara ena sidan. Också intresset väcktes och gav ökade publiksiffror.

– Sammanslagningar av museer är inte alltid av godo. Jag trodde mycket på det i Oslo, för de museer som vi slog samman drevs på ett traditionellt och orationellt sätt. Den tungrodda administrationen slukade så mycket pengar att det inte blev något kvar att köpa konst för, säger han.

Men det blev inte så lyckat, motvinden gjorde ju att du slutade?

– Förändringar leder alltid till att en del protesterar, det var inte därför jag slutade. Orsaken var att jag inte fick igenom den arkitekttävling om det nya museet jag ville ha. Nu tar han med sig sina erfarenheter till det svenska museilivet. Här kan han se en positiv utveckling, där flera museer redan har insett det viktiga i ett aktivt publikarbete.

– Det är möjligt att kombinera en seriös verksamhet med att vara ett publikt museum, men de mer traditionella tror att det blir cirkus av verksamheten. Idag konkurrerar museerna om folks fritid med hela underhållningsindustrina och en hel del annat som lockar. Det gör att museerna tvingas till förändringar.

Har du något exempel på ett museum som förstått detta?

– Se på vad som hände med Historiska museet när man plockade bort entrén och öppnade sig för publiken på ett helt annat sätt. Det gav många nya besökare. Folk är intresserade av historien och här har museerna mycket att erbjuda. Vi behöver tillbakablicken för att kunna se framåt.

Hur viktiga är museerna i vår tid?

– Fruktansvärt viktiga.

Bland det första den regering som nu utsett dig gjorde på kulturområdet var att återinföra entréavgiften på museerna, hur ser du på det?

– Det var trist att de gick in på det viset, när den fria entrén hade fått så fantastisk positiv effekt. Det verkade ha blivit en principfråga. Själv har jag alltid trott på fri entré.

Så fri entré på de statliga museerna blir ett förslag från din sida?

– Jag vill inte föregripa något, men det vore bra om museerna själva hade möjlighet att välja om de vill ha fri entré eller inte. Kanske kan man få råd till det genom att rationalisera inom administrationen. Sune Nordgrens uppdrag sträcker sig fram till februari nästa år, då museikoordinator von Arbin skall lägga fram sitt förslag.

Redan i oktober kommer dock en första skiss.

Sune Johannesson

kultur@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.