Japansk charm rakt igenom

Skulle man sammanfatta Yoko Ogawas roman "En gåtfull vänskap" med ett enda ord, skulle man nog välja ordet charmig.
Kultur • Publicerad 18 januari 2011
Foto: 
Yoko Ogawa. Bild: Bonniers
Yoko Ogawa. Bild: BonniersFoto: 

"En gåtfull vänskap" är charmig rakt igenom. Från det ljuslila omslaget som för tankarna till japanska körsbärsblommor och det nätta handflatestora formatet till de försiktigt utmejslade karaktärerna och den stillsamma handlingen.

Den gåtfulla vänskapen utspelar sig mellan tre personer. Berättarjaget är en japansk hushållerska som arbetar för ett bemanningsföretag. En dag skickas hon till en ovanligt besvärlig kund.

Det visar sig vara en äldre matematiker som lider av en obotlig hjärnskada efter en bilolycka. Doktorns minne sträcker sig bara 80 minuter tillbaka i tiden, vilket gör vardagen full av bekymmer och orosmoment. Varje morgon tvingas doktorn inse att hans minne är borta för gott och varje dag tvingas hushållerskan presentera sig på nytt.

Tur då att doktorn har hittat sina egna finurliga metoder för att klara vardagen. Alla väsentligheter antecknas på små lappar som han fäster på kostymen. Kroppen är täckt av mer eller mindre slitna minneslappar, varav den viktigaste sitter mitt på bröstet: "Mitt minne varar bara 80 minuter".

Kommunikationen med andra människor blir långt ifrån enkel, eftersom doktorn varken minns personer eller saker som tidigare sagts. I stället blir det siffrorna och matematiken som står för tryggheten.

När samtal hotar att urarta fyller doktorn snabbt tomrummet med berättelser om de underbara primtalen. Varje morgon frågar han artigt den nya hushållerskan om hennes telefonnummer och sko-storlek:

"Siffrorna var som en högerhand han sträckte fram för att skaka hand med folk och samtidigt som en överrock som han hade som skydd kring sig själv."

Relationerna i huset förändras när den tredje personen gör entré. Det är hushållerskans 10-åriga son som doktorn genast döper till Roten för hans platta huvud skull.

En varm och respektfull vänskap uppstår mellan pojken och matematikern. En vänskap som får både mor och son att upptäcka siffrornas magi, men som också mera indirekt för dem närmare varandra.

"En gåtfull vänskap" är en vacker berättelse och de tre huvudpersonerna, doktorn, hushållerskan och Roten, är lätta att älska. Särskilt doktorn känns efter ett tag som en gammal bekant och jag ser honom tydligt framför mig, när han i all hast rabblar siffror för att dölja sin förvirring.

Hemma i Japan är Yoko Ogawa en bästsäljande författare, som har gett ut ett tjugotal böcker och vunnit landets mest prestigefulla litterära priser. "En gåtfull vänskap" är den första av hennes romaner som översätts till svenska, men jag hoppas att översättaren Vibeke Emond redan har börjat jobba med nästa manus.

emilia.soelund @kristianstadsbladet.se
Emilia Söelund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.