Annons

Jeff Goldblum är nyfiken på nästan allt

En farm där man föder upp gräshoppor, ett konvent för folk som dyrkar Nike-skor, kaffe, glass och tatueringar.
Inget ämne är för stort eller för litet för att väcka Jeff Goldblums intresse. Detta får vi se i tv-serien "Världen enligt Jeff Goldblum".
Film • Publicerad 13 september 2020
Jeff Goldblum grottar ner sig i stora och små ämnen i sin tv-serie. "En del var sådant som jag redan var intresserad av, när det gällde annat visste jag ingenting men jag blev omedelbart nyfiken", säger han. Arkivbild.
Jeff Goldblum grottar ner sig i stora och små ämnen i sin tv-serie. "En del var sådant som jag redan var intresserad av, när det gällde annat visste jag ingenting men jag blev omedelbart nyfiken", säger han. Arkivbild.Foto: Mark Von Holden/AP/TT
Jeff Goldblum spelar just nu in sin fjärde "Jurassic Park"-film.
Jeff Goldblum spelar just nu in sin fjärde "Jurassic Park"-film.Foto: Mark Von Holden/AP/TT

– Det har varit ett helt underbart uppdrag, säger han till TT i ett videosamtal från London.

Där befinner han sig för att göra sin fjärde "Jurassic Park"-film. Familjen (hustru och två pojkar) är med honom, och han säger att han nästan har dåligt samvete över att de har det så bra i denna turbulenta tid.

Annons

– Vi är vår egen lilla bubbla, säger han, och tillägger på svenska:

– "Pratar du svenska, ja, lite grann". Fast det är allt jag kan, säger han.

Han lärde sig svenska av ex-hustrun Geena Davis, som i sina tonår var utbytesstudent i Sandviken.

– Hon lärde mig också kortspelet ”Plumpa”. Kan du det?

"Omedelbart nyfiken"

Egentligen skulle säsong två av ”Världen enligt Jeff Goldblum” redan varit inspelad, men pandemin satte stopp för det. Nu hoppas han att efter Londonvistelsen kunna återvända till USA och ta upp arbetet igen. Den första säsongen blev en stor framgång och han längtar efter att få göra mer.

– National Geographic kom till mig och undrade om det här var något jag var intresserad av att göra och de gav mig en lista på möjliga ämnen. En del var sådant som jag redan var intresserad av, när det gällde annat visste jag ingenting men jag blev omedelbart nyfiken. Vi hade ett väldigt bra samarbete.

"Globalt ledarskap"

Goldblum säger sig ha blivit ständigt överraskad under inspelningen, och han drar flera exempel på sådant som slog honom med häpnad.

– Sneakers-konventet, till exempel. Och jag hade aldrig ätit gräshoppor förut. Det var intressant, jag gillar alternativa matkällor. Säsong ett har gjort mig ännu mer nyfiken. Och det passar bra hemma, eftersom jag har pojkar som är fem och tre år gamla och också är nyfikna.

Även säsong två kommer att spelas in i USA, där Goldblum tar upp ämnen som känns relevanta för alla, säger han.

– Det är ett sätt att få oss att känna samhörighet.

Annons

TT: En sista fråga: hur skulle den perfekta världen se ut enligt Jeff Goldblum?

– På ett sätt som den ser ut nu, vi får acceptera den på ett zen-liknande sätt. Men å andra sidan så behöver vi en värld med globalt ledarskap, vi behöver samarbete kring sådant som klimatkrisen och kärnvapen. Vi måste komma samman.

Fakta: Jeff Goldblum

Ålder: 67.

Bor: USA.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Emilie Livingston och två söner.

Tidigare filmer i urval: "Världsrymden anfaller", "Människor emellan", "Rätta virket", "Trassel i natten", "Silverado", "Flugan", "Jurassic Park", "Independence day", "Life aquatic", "The Grand Budapest hotel", "Thor: Ragnarök", "Isle of dogs".

Aktuell med: Tv-serien "Världen enligt Jeff Goldblum" på Disney Plus, Kommande filmen "Jurassic world: Dominion".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons