GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Rundberg om Augustpriset: "Jättehäftigt!"

Uppvuxen i Knislinge, bosatt i Stockholm. Augustpriset för årets barn- och ungdomsbok går till Johan Rundberg för hans historiska kriminalserie. Och Elin Cullheds litterära fantasi om Sylvia Plath får årets Augustpris i den skönlitterära klassen.
Litteratur • Publicerad 22 november 2021
Nils Håkanson, Johan Rundberg och Elin Cullhed är årets pristagare på Augustgalan.
Nils Håkanson, Johan Rundberg och Elin Cullhed är årets pristagare på Augustgalan.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Johan Rundbergs historiska kriminaltrilogi om barnhusflickan Mika tar hem Augustpriset i barn- och ungdomskategorin. I "Nattkorpen" berättar han om utsatta barn på samhällets botten, och trots att den utspelas på 1800-talet tror han att nutida barn kan relatera.

— Det finns ju utsatta barn också i dagens samhälle och på något sätt är det enklare att berätta historier om man inte speglar det rakt av, utan förlägger historien i en annan tid, en annan värld eller ett annat plan. Så att det inte blir så övertydligt, säger han.

Våld, alkohol och mord – hur tänkte du att det är en berättelse som passar för barn?

– De effekter som finns är till för att förstärka och berätta berättelsen, inte för sin egen skull. Jag kände från början att det får inte bli spekulativt. Är det något som är våldsamt måste det fylla en viktig funktion, och om det gör det tål man det på ett annat sätt.

Johan Rundberg får årets barn- och ungdomspris för "Nattkorpen'". "Man kan hoppas på sådana här saker, knappt det, men att få uppleva det är jättehäftigt. Det är ett erkännande av att det jag sysslar med når fram", säger han.
Johan Rundberg får årets barn- och ungdomspris för "Nattkorpen'". "Man kan hoppas på sådana här saker, knappt det, men att få uppleva det är jättehäftigt. Det är ett erkännande av att det jag sysslar med når fram", säger han.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Att tilldelas Augustpriset beskriver Johan Rundberg som "fantastiskt" och "jättehäftigt" – ett erkännande han inte fått förut för sitt författarskap.

Du skriver ju bara på deltid, kommer du att skriva mer nu?

– Ja, kanske. Jag hoppas på det. Och det kommer en fjärde del om Mika, det är den jag håller på med nu.

I en tidigare intervju med kultursidan berättade Johan Rundberg att drömmen om att bli författare föddes redan hemma i Knislinge. ”Jag var en klassisk bokslukare och någonstans i mellanstadiet fick jag en känsla av att, det här skulle jag kunna göra.”

Författardebuten ägde rum 2001, då Rundberg var 28 år, och efter flera barnböcker har han under det här året släppt hela sin trilogi ”Månvind & Hoff”, där den prisade ”Nattkorpen” är den tredje delen.

Elin Cullhed hade förberett ett långt tal inför Augustgalan – något hon också fick användning för när hon tilldelades priset för årets bästa skönlitterära bok.
Elin Cullhed hade förberett ett långt tal inför Augustgalan – något hon också fick användning för när hon tilldelades priset för årets bästa skönlitterära bok.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Cullhed prisas

Elin Cullheds roman ”Eufori” tog hem priset i den skönlitterära kategorin, vilket gjorde författaren strålande lycklig.

Det är den "skapande och levande" människan Sylvia Plath som Cullhed närmar sig i sin roman, en poet som desperat brottas med hemmafrutillvaron. Moderskap och skrivande är några av de teman boken tar upp, och Elin Cullhed har själv reflekterat mycket över detta i sitt eget liv.

– Att vara mamma är på något sätt att vara hundra procent närvarande och att skriva är ju att välja att vara frånvarande. Så det är en evig fråga, det är så många som kan känna igen sig i det, konstaterar hon.

Redan när hon var 20 år läste Cullhed Sylvia Plaths dagböcker och senare romanen "Glaskupan". När hon ser tillbaka konstaterar hon att den amerikanska författaren har funnits med henne under mycket lång tid – på universitetet skrev Elin Cullhed en uppsats om Plath.

– Hon har alltid fascinerat mig på något sätt. Att hon gav sitt liv åt skrivande och också sökte en partner som skrev. Jag har själv gjort det och kan känna igen mig i så mycket i Sylvia Plath. Och när jag relaterade till henne igen som vuxen kvinna och mamma, det var startskottet för ”Eufori”, säger Elin Cullhed som från scenen lovade att hon skulle fira priset genom att senare under kvällen dansa till Loreens "Euphoria".

Nils Håkanson tilldelas årets Augustpris i fackbokskategorin för "Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning".
Nils Håkanson tilldelas årets Augustpris i fackbokskategorin för "Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning".
Foto: Pontus Lundahl/TT

Om översättarna

Nils Håkanson tilldelas Augustpriset i fackbokskategorin för sin bok om ett ofta förbisett skrå: översättarna. I “Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning” skriver han en exposé över den översatta litteraturen på svenska.

Men den hoppas han kunna ge läsarna nya glasögon.

— Det är en spännande upptäckt när man börjar förstå vad översättning är, man tror ju lätt att det är samma sak som originalet, bara på ett annat språk. Men den omvandlingen innebär en massa saker och när man får upp ögonen för det är det mycket mer spännande att läsa översatt litteratur.

Varför är översättare så anonyma?

– För det första ska sägas att de är mindre anonyma nu än vad de har varit genom historien. Men det finns ett historiskt arv, man såg länge på översättning som ett slags kopieringsarbete som det inte var något värde i, svarar Nils Håkanson, som beskriver arbetet med boken som "superkul". (TT)

Elin Swedenmark

Sara Ullberg

Fakta

Årets pristagare

Årets svenska skönlitterära bok:

"Eufori. En roman om Sylvia Plath" av Elin Cullhed

Årets svenska fackbok:

"Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning" av Nils Håkanson

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

"Nattkorpen" av Johan Rundberg

Förläggareföreningens hederspris:

Marianne von Baumgarten-Lindberg

Lilla Augustpriset:

"Min ursäkt" av Mirja Flodin

Fakta

Augustpriset

Augustpriset instiftades 1989 och delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok samt årets svenska barn- och ungdomsbok.

Prissumman för varje kategori är 100 000 kronor, pristagarna får också en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.