Jorden runt i 80 deckare

När den brittiska tidningen Independent listar deckarhjältar över hela världen lyckas två svenska böcker kvala in på listan.
Kultur • Publicerad 23 juli 2008

Under rubriken ”Jorden runt med 80 deckare” listar journalisten Jonathan Gibbs geografiska områden med deckarhjältar värda att uppmärksamma. Bland klassiska deckarmiljöer som Skottland, Oxford och Los Angeles finns även Ystad och Lappland med. I Skåne är det förstås Henning Mankells Wallanderböcker som placerat Ystad på kartan. I Lappland är det, något mer otippat, Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” som står för det exotiska.

Independent har fått med ett imponerande antal städer och länder med egna deckare på sin lista; här finns också Gazaremsan, där Matt Rees två Omar Yussef-böcker utspelar sig, Ulan Bator i Mongoliet,

Laos och Sydpolen. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.