Annons

Känslorna kokar i novellerna

Komplicerade relationer och oönskade förändringar. Elin Nilssons nya novellsamling borrar i vardagsproblem med en gripande ton. Jonna Fries har läst den.
bokrecension • Publicerad 13 juni 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Elin Nilsson.
Elin Nilsson.Foto: Alfabeta förlag

Världar under vatten

Mellanåldersbok

Författare: Elin Nilsson

Förlag: Alfabeta

”Anrop från inre rymden”, novellsamlingen som Elin Nilsson släppte 2017, nominerades till Augustpriset. Nu är hon aktuell med en ny samling berättelser, som samlats under titeln ”Världar under vatten”. Jonna Fries har läst.

Här finns Aleks som kommer hem från en semesterresa i Kroatien och upptäcker att hans kompis blivit tillsammans med tjejen som han själv är kär i. Här finns syskonen Timmy och Liam som inte kommer överens med pappas nya tjej, och i samma veva som de får en halvsyster också börjar dra åt olika håll. Här finns Frans som övertalas av några tjejer att undersöka en häxas hus, allt medan föräldrarna förhalar att berätta om sin separation.

”Personerna i de olika berättelserna är helt frikopplade från varandra, men förenas i att de bär på undantryckta känslor, kämpar med att hitta vägar bort från pådyvlade förändringar och försöker finna sätt att hantera svåra relationer.”
Annons

Exemplen ovan är förstås bara smakprov. Nilsson närmar sig en rad komplicerade situationer i samlingens sju noveller. Personerna i de olika berättelserna är helt frikopplade från varandra, men förenas i att de bär på undantryckta känslor, kämpar med att hitta vägar bort från pådyvlade förändringar och försöker finna sätt att hantera svåra relationer.

Språket är ledigt och framåtdrivande, så väl i beskrivningar som dialog. I korta partier tar knastertorra redogörelser över, men över lag formar dock Nilsson sina texter med en medryckande rytm och skarpa utsnitt som både fängslar och berör.

En av de noveller jag fastnar mest för är ”Fjädern”. I denna korta text borrar Nilsson inte bara i känslorna hos en Fifa-spelande kille och gestaltar hur han försöker vara så väl familjemedlemmar som skolkamrater till lags. Det mest fängslande är – förstås – när en magisk fjäder börja växa under killens tröja, och hur äckel och förundran skildras kring denna hemlighet.

Liknande magiska stråk finns i novellen ”Hundra sjutton noll”, där en snäcka får visa vägen för en utfrusen flicka. Men inte med havsbrus, utan med en stärkande röst. Här fångar Nilsson både barn och föräldrar med kokande känslor och smärtsamma repliker. Det är också imponerande hur enkelt hon rör sig mellan perspektiven och lyckas hemlighålla karaktärernas olika drag för deras närstående, men ändå involvera läsaren.

Det här är en novellsamling som tar sig an vardagsproblem med en gripande ton. Ett utmärkt sällskap i hängmattan.

fakta

Elin Nilsson

Född: 1986, uppvuxen i Knislinge

Bor: i Lund

Jobb: gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk, jobb på skrivarlinje och i bokhandel

Böcker i urval: ”Istället för att bara skrika” (2011), ”Flyt som en fjäril, stick som ett bi” (2013)

Priser: nominerad till Augustpriset 2017 för ””Anrop från inre rymden

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons