Annons

Kaos på Karolinska när Karin Bojs deckardebuterar

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs gör ett snyggt avstamp i sin deckardebut – men har det svårare mot slutet. Att försöka sy ihop ett drama på ett bra sätt har gäckat författare ända sedan Aristoteles, konstaterar vår recensent Per-Axel Svensson.
bokrecension • Publicerad 17 oktober 2019
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Karin Bojs klarar av deckardebuten utan någon värre dikeskörning, även om peripetin känns plötslig.
Karin Bojs klarar av deckardebuten utan någon värre dikeskörning, även om peripetin känns plötslig.Foto: Ulrica Zwenger

Klickad

Spänningsroman

Författare: Karin Bojs

Förlag: Albert Bonniers

När min kompis Bertil och jag åker till Stockholm bor vi alltid på Reimersholme. Miljön kring den lilla ön med Långholmen och Hornstull inom räckhåll har blivit vårt utsnitt av staden. Att Karin Bojs debutroman ”Klickad” tar sin början på just Långholmen gör mig vänligt ställd från början. Dessutom - den dramatiska inledningen där jag som läsare kastas in media res är så finurlig att den hade kunnat få utspelas var som helst.

”Mannen som låg ovanpå Doris var varm och tung. Han luktade av svett, men inte obehagligt mycket, och även av någon parfym med inslag av barrskog och läder. Tyngden av hans kropp pressade henne mot marken. Små stenar och ojämnheter trängde upp mot huden så att det gjorde ont... .”

Annons

Visst tror man att det rör sig om en våldtäkt? Men inte. Bokens huvudperson Doris Lindh genomför i själva verket ett träningspass i kampsporten systema ute på den forna fängelseön.

Och mannen ”ovanpå” är tränaren Andrej.

Mer om Lindh strax.

”Den kunskap Bojs förvärvade genom skrivandet av August-boken kommer väl till pass i romandebuten.”

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs, Dagens Nyheter, slog igenom stort 2015 med ”Min europeiska familj de senaste 54 000 åren”, en bok som renderade henne August-priset i fackboksklassen. Bokens huvudpoäng var att påvisa hur ny DNA- och genforskning både möjliggör släktresor långt bakåt i tiden och kan avtäcka sjukdomars epidemiologi.

Den kunskap Bojs förvärvade genom skrivandet av August-boken kommer väl till pass i romandebuten.

Journalisten Doris Lindh har ett tillfälligt påhugg på tidningen Nyhetsbladet. Eftersom den ordinarie vetenskapsredaktören Kajsa Borg, flerfaldigt belönad med stora priser (här blinkar förstås Bojs till sig själv!), är sjukskriven skickas Lindh till Karolinska Institutet för att bevaka tillkännagivandet av nobelprisvinnaren i medicin. Pristagaren Par Karassons genforskning kretsar kring schizofreni vilken gör det extra intressant för för Lindh eftersom hennes bror drabbats av sjukdomen. Och värre är schizofreni – Lindhs bästa träningskompis i systema-gruppen, Marina Kyrka, visar sig ha blivit mördad. Lindh tar på sig de dubbla uppgifterna att dels skriva om Karassons forskning,dels försöka lösa mordgåtan. Två till synes oförenliga uppdrag – men de båda linjerna kanske löper samman?

Karin Bojs klarar av debuten utan någon värre dikeskörning, även om peripetin på ett råttlaboratorium på Karolinska institutet känns både plötslig och oväntad. Men vad då?

Att försöka sy ihop ett drama på ett bra sätt har gäckat författare ända sedan Aristoteles.

Per-Axel SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons