Kissa eller inte kissa – det är frågan

Känslorna har varit heta när det blev känt att spanska konstnären Itziar Okariz skulle kissa på scen under en kulturfestival i Umeå. TT Spektra går igenom ärendet inför morgondagens gästspel.
Kultur • Publicerad 7 maj 2007
Den spanska konstnären Itziar Okariz har väckt en infekterad debatt inför framförandet av sin performance "Peeing in public and private spaces" i Umeå.
Den spanska konstnären Itziar Okariz har väckt en infekterad debatt inför framförandet av sin performance "Peeing in public and private spaces" i Umeå.Foto: 

Det är inte ofta orden "kiss" och "skattepengar" platsar i samma mening. Men när det blev känt att den spanska konstnären Itziar Okariz skulle framföra ett verk där hon kissar stående inför publik under konstfestivalen Made i Umeå, har orden förekommit flitigt. Ofta i samma mening, ofta i rubrik.

Allt började med att det moderata kommunalrådet i Umeå, Anders Ågren, skrev ett upprört inlägg i sin blogg:

"... nu har det f-n spårat ur rejält" inledde han. Därefter konstaterade han att det är skattepengar som bekostar "eländet". Han avslutar sin kulturanalys med att fråga sig: "Vad blir nästa steg? Kulturutmärkelser åt alla som urinerar offentligt?" samt med ett versalt "SKÄRPNING!!!" Det tog inte många timmar innan kvällstidningarna ringde.

"Hon kissar på golvet – för 10000 kronor" skrev Expressen dagen därpå.

"Pinkar på scen – för 10000 kr" skrev Aftonbladet.

Efter det fanns orden "kiss" och "skattepengar" inte bara i rubrikerna, utan även på var mans läppar. Det skrevs insändare. Medelålders män erbjöd sig att åka till Umeå och kissa hukande för 10000 kronor. I nätupplagornas omröstningar på temat "Är det rätt att kissa för skattepengar?" var det svenska folket enat: nej, det är inte rätt. Kulturskribenter uttryckte sitt stöd, krönikörer raljerade. "Hur får hon så massiv stråle?" undrade krönikebroilern Ronnie Sandahl. Den enda tidning som lyckades intervjua den publicitetsskygga konstnären var Umeås egen Västerbottens-Kuriren. Och där kunde man läsa att det inte alls var säkert att hon kommer att kissa i Umeå.

– Att kissa offentligt betyder inte att ha en publik. Jag ser det som en handling, något som händer i ett sammanhang, i motsats till att framföra, säger hon kryptiskt till VK.

Vidare säger hon:

– Jag brukar inte tillkännage det jag ska göra, och när så ändå blivit fallet så är det inte utsatt en tid eller någonting som skulle förbereda någon till att bli publik.

Hur det nu än blir, kommer hon att finnas till beskådande i morgon klockan 11(kissandet kanske äger rum runt klockan 17) i Vita kuben på Norrlandsoperan. (TT Spektra)

Kalle Dixelius

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.