GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kompositören Vangelis död

Den Oscarsbelönade grekiske kompositören Vangelis har avlidit, uppger Greklands premiärminister.
Musik • Publicerad 19 maj 2022
Den grekiske musikern Vangelis, här på bild 1992, har avlidit.
Den grekiske musikern Vangelis, här på bild 1992, har avlidit.Foto: Georges Bendrihem/AFP/TT

"Vangelis Papathanassiou finns inte längre bland oss. Musikvärlden har förlorat den internationella artisten Vangelis, det elektroniska ljudets stjärna", skriver premiärminister Kyriakos Mitsotakis på Twitter.

1981 nynnade en hel värld på ledmotivet till filmen "Triumfens ögonblick". Musiken till några brittiska idrottsmän som tränade inför OS 1924 tillhör 1980-talet mest kända filmkompositioner och ledde till såväl en Oscarsstatyett som en Grammynominering för Vangelis.

Musiken klättrade dessutom upp som både album- och singeletta på USA-listan och blev det stora genombrottet för Evángelos Odysséas Papathanassíou, som födes i Agria 1943.

Vangelis började sin karriär som popmusiker i hemlandet men flydde hemlandet för Paris efter militärjuntans maktövertagande 1967 och bildade med bland andra landsmannen Demis Roussos bandet Aphrodite's Child.

När bandet splittrades gick han över till elektronisk musik för film, tv och teater, en genre han starkt förknippas med.

Året efter "Triumfens ögonblick" kom nästa succé med den futuristiska musiken till "Blade runner", som följdes av bland annat "Försvunnen" (också 1982), "The Bounty" (1984) och den Golden Globe-nominerade musiken till "1492 – Den stora upptäckten" (1992).

Med åren tog teatern och olika liveprojekt över och filmuppdragen blev allt mer sällsynta. Hans musik fortsatte dock att sälja.

Enligt grekiska medier avled Vangelis på ett sjukhus i Frankrike på onsdagen. Dödsorsaken är inte känd. Vangelis blev 79 år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.