Konk, fjutt och Odell

Ett ord kan betyda så mycket. Johan Ehrenberg har genom åren lärt sig många nya och udda ord. Om det tidigare var konk och fjutt, handlar det nu om politikens hemliga ord. Som "negativ nettoskuld".
Kultur • Publicerad 4 maj 2007
Johan Ehrenberg.
Johan Ehrenberg.Foto: 

Det finns hemliga ord. Några lärde jag mig i AM tryck Hässleholm. Det var konk. Och petit. Även halvpetit. Och självklart fjutt.

Roliga ord. Fina ljud. Men som de flesta ord ganska trista när man förstått dem.

Det handlar såklart om måttenheter, såna vi använde på blysätteriet när vi jobbade – för länge sen – innan ord som pixlar eller megabyte fanns. Konken var största mellanrummet, fjutten det minsta, ja det syntes inte ens mellan bokstäverna. Det var bara en… fjutt.

Om du bygger timmerhus får du lära dig andra ord. Som gåta. Det är en 5 cm bred list som man lägger vertikalt i ett gåtspår vid fönster och dörrar för att stabilisera.

Fint ord igen.

Just nu lär jag mig andra ord. Jag jobbar med att sätta upp en solföljare. Den ska – följa solen – … så att mina solpaneler får mesta möjliga sol och så att strömmen sen kan gå till växelriktaresom gör så jag kan sätta in en sladd rakt i väggurtaget och simsalabim är jag egen elproducent utan vara sig batteri eller elektrikers hjälp.

Märkliga ord. Inte mystiska som de andra, utan torrt förklarande.

Vad man än gör i livet kommer de nya orden till en.

Det är som en slags initationsriter till hemliga sällskap.

Utan orden får du inte få diskutera och vara med.

Det där gör väl kanske inte så mycket om du ska skapa el själv, men det gör en hel del om vi ska styra världen demokratiskt.

Politikens hemliga ord är nämligen varken vackra eller roliga.

Hör här. Negativ nettoskuld. Privatisering.Det här är ord som betyder motsatsen till vad de verkar betyda.

Negativ nettoskuld använder regering när den vill låtsas som om vi har en stor skuld som ska "amorteras". Summan mellan vad offentliga sektorn lånat och vad den har i pengar blir ju en nettoskuld. Men sen 2001 har vi ingen skuld alls. Vi har ett överskott (idag 508 miljarder). Så vad kallar man det i nya budgeten? Negativ nettoskuld!

Ta ordet privatisering. Du och jag är privata. Tillsammans med andra äger vi offentlig sektors företag. Bland annat ägde vi Telia.

Nu äger vi en betydligt mindre del av Telia eftersom Odell har privatiserat aktierna. 18 miljarder fick han för 8 procent av aktierna i bolaget.

Men det är ju inte du och jag – det vill säga vi privat – som fått aktierna. Istället är det amerikanska investmentbolag och fonder som köpt en stor bit av Telia.

Amerikanska fonder äger nu delar av trådarna mellan våra hem, det känns inte särskilt… privat.

Det Odell gjort är alltså att han anonymiserat ägandet. Några anonyma institut äger istället för staten.

Märkligast är att han nu inte vet vad han ska göra av pengarna. De 18 miljarderna ska "minska statskulden" men offentliga sektorn har ju ingen skuld att minska, Det enda Odell gjort är att han bytt en form av värdepapper – aktier – till en annan form av värdepapper – pengar.

Vad ska man göra med dem? Det enda offentlig sektor gör med de 18 miljarder kronor man bytt till sig är att placera dem i obligationer och aktier genom våra sociala försäkringar.

Vem vet, vi kanske köper aktier i amerikanska investmentbolag för pengarna?

Särskilt privat blir det inte i vilket fall.

Om du frågar Odell vad han håller på med tror jag han kommer att svara konk.

Johan Ehrenberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.