Konsten dansar på Wanås i sommar

När Wanås öppnar sin nya säsong den 18 maj bjuder man upp till dans, med ett möte mellan konstnärer, dansare och... besökare. Dessutom invigs en stor donation med skulpturer av Carl-Fredrik Reuterswärd.
Kultur • Publicerad 8 januari 2014
Tadashi Kawamata.
Tadashi Kawamata.Foto: Foto: Wanås konst
Rachel Tess.
Rachel Tess.Foto: 

Efter utställningar med bland andra Yoko Ono och Jeppe Hein fortsätter Wanås i sommar att ge sina besökare möjlighet att bli delaktiga i konsten. För när fokus riktas mot dansen handlar det om rörelser, såväl vardagliga som oväntade, såväl dansarnas som besökarnas.

– När man, som vi, jobbar med skulpturer är kroppen en självklar referens, och ser du på kroppen inom dans finns där en tydlig skulptural dimension, säger Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare på Wanås, som fortsätter berätta hur inspirerande hon finner den samtida dansen och hur dansens och konstens uttryck har närmat sig varandra under senare år.

– Att vi nu bjuder in dansen känns logiskt och det av flera anledningar. Dels är det ett sätt att fortsätta vårt arbete kring delaktighet, dels är det här ett område där det sker oerhört mycket just nu. Under 60- och 70-talen fanns det flera projekt mellan konstnärer och dansare, idag är det likadant. För oss ska det bli oerhört spännande att se vad som händer när vi bygger ett program tillsammans med bildkonstnärer, koreografer och dansare.

Container för dans

Redan i påsk tas de första dansstegen. Det är den nyblivna Öskg-medlemmen Rachel Tess som bygger upp en container för dans inuti konsthallen.

Under sommarperioden blir hennes danscontainer kvar, fast då på en annan plats. I sommar kommer dessutom Skånes dansteater att hålla till i närheten, bland annat för att ha öppna repetitioner utomhus.

Två konstnärer kommer att skapa nya verk i parken. Den ena är den japanske konstnären Tadashi Kawamata, född 1953 och bosatt och verksam både i Japan och Europa, och med flera stora utomhusverk runt om i världen. Vad han ska göra på Wanås är ännu inte helt klart. Elisabeth Millqvist igen.

– Han har varit här och kommit med några olika förslag, som vi just nu diskuterar intensivt. Det vi vet är att det blir i trä, han jobbar alltid med trä, och att det blir stort. Placering? Han har mest inspirerats av byggnaderna, som han både vill förlänga och bygga upp. Det återstår att se vad det blir till slut.

Koordinationsverktyg

Den andra utomhuskonstnären i danstemat är danska Molly Haslund, performancekonstnär men som också arbetar med skulpturer, ofta i trä.

På Wanås handlar det om skulpturer av olika koordinationsverktyg, till exempel passare. Flera av de verk hon visar på Wanås är visade förut, någon kommer att bli ny.

Inne i konsthallen äger årets återblick rum. Här ges plats åt en större presentation av någon av de konstnärer som sedan tidigare har verk på Wanås. I år handlar det om den ljudliga rumsinstallationen ”Graf Spee” (2007) och dess tre upphovsmän: Jan Håfström, CM von Hausswolff och Juan Pedro Fabra Guemberena.

Tillsammans har denna trio under två decemberveckor rest vidare i det sjunkna fartyget Graf Spees spår i Montevideo. Resultatet av deras fortsatta undersökning kommer att ställas ut i konsthallen.

Donation

I parken invigs i samband med vernissagen också en grupp om tolv skulpturer, så kallade mellanrumsskulpturer, av Carl-Fredrik Reuterswärd. Dessa är en donation av konstnären själv, och behandlar mellanrummet mellan bokstäver eller siffror.

Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.