Konsthallen drog många besökare

32 000 personer besökte Kristianstads konsthall under 2010. Sommarens utställning med Nathalie Djurberg var den som drog mest folk.
Kultur • Publicerad 12 januari 2011
Nathalie Djurbergs leranimerade filmer fick många att åka till Kristianstad. Bild: Tommy svensson
Nathalie Djurbergs leranimerade filmer fick många att åka till Kristianstad. Bild: Tommy svenssonFoto: 

– Vi ökar för varje år som går, så det känns som vi är på rätt väg. Vi har hittat utställningar som fungerat publikt, säger Thomas Kjellgren som är chef för konsthallen.

Vilka utställningar lockar mest folk?

– Det handlar framför allt om utställningens sammansättning. Det kan vara en utställning som tar upp ett aktuellt ämne, som Nathalie Djurbergs, eller en utställning som drabbar en rent psykiskt. Det är mötet med konstverken som är det viktigaste. Därför är det viktigt att ha ett brett utbud i programmet.

Nathalie Djurberg drog mest folk under 2010, varför blev det så?

– Det var vår längsta utställning och den pågick under sommarmånaderna. Maria Miesenberger var också populär och det förvånade oss att Eve Eriksson-utställningen gick så bra. Det är ju en död konstnär, vilket vi inte brukar arbeta med så ofta. Samtidigt är det också viktigt att vi lyfter konstnärskap på det sättet ibland.

Vet ni hur publiken ser ut? Vem är det som besöker konsthallen?

– Vi märker att det är många utländska besökare under sommaren. I kassan har de märkt att det framför allt är danskar och tyskar. Även under hösten har det varit många danskar som har gjort en dagsutflykt hit och det är vi förstås glada för. Sedan har vi en stor pedagogisk verksamhet som också är viktig.

Tycker du att ni har skapat er en egen nisch, att Kristianstads konsthall står för en viss sorts utställningar?

– Vi har en profil. Till exempel producerar vi alla våra utställningar själv och konstnären får möjlighet att arbeta med rummet. Maria Miesenberger gjorde till exempel om konsthallen till ett grått rum. Att så många hittar hit är en konsekvens av att vi står för något eget och att vi har ett varierat program.

emilia.soelund @kristianstadsbladet.se
Emilia Söelund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.