”Konstverket som förändrade mitt liv”

Kommentar Artikeln publicerades
Vad gör konst med oss? Sune Johannesson ställer frågan i dagens krönika. Ovan ses Tony Craggs skulptur ”Declination”.
Foto: Niclas Sennerteg
Vad gör konst med oss? Sune Johannesson ställer frågan i dagens krönika. Ovan ses Tony Craggs skulptur ”Declination”.

Den offentliga konsten är en väsentlig del i stadsmiljön, menar kulturredaktören Sune Johannesson och lyfter fram ett personligt minne.

Mitt första jobb fick jag under högstadieåren och för att ta mig dit fick jag ta bussen från min mindre ort till stora Göteborg. Där fick jag sedan gå en kvart från Centralen till arbetsplatsen.

Strax innan jag var framme passerade jag ett konstverk, en pil av sten som sköt högt upp i luften. Långt ner, nära marken, stod ett Torgny Segerstedt-citat: ”De fria fåglarna plöja sin väg genom rymden. Många av dem nå kanske ej sitt fjärran mål. Stor sak i det. De dö fria.”

Det där citatet väckte både frågor och tankar inuti mig, om vem jag var och vart jag var på väg. Och om det verkligen var dit jag ville?

När jag senare läste mitt sista gymnasieår på en skola i samma stadsdel försökte jag varje dag gå förbi skulpturen så att jag kunde läsa de där orden.

Än idag känner jag tacksamhet över att jag råkade upptäcka detta konstverk. Det förändrade mitt liv. När vi nu åter har fått en debatt om den offentliga konstens roll och utseende dyker just detta minne upp. Konst gör skillnad. Så enkelt är det. Och så svårt.

För givetvis har detta verk inte påverkat de allra flesta personer som sett det. Men det spelar ingen roll, mig påverkade det. För andra finns det andra upplevelser som har haft större betydelse. Vi vet inte. Men vi vet att det samhälle där makthavarna bestämmer vilken konst som ska få visas är ett farligt samhälle. Här är inte tanken fri.

Och vi vet att det samhälle som stryper sitt stöd och sina satsningar på kultur och offentlig konst är ett fattigt samhälle, ett samhälle som inte uppmuntrar fantasi, kreativitet och dess medborgares inre och yttre utveckling. Kultur är inte trams, kultur är odling.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.