unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Krispaket på en halv miljard till kulturen

Regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till kultursektorn, berättar kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid en pressträff. ”Det är viktigt att vårt föreningsliv runt om i landet överlever även efter coronakrisen”, säger hon.
Regeringen skjuter till ett krispaket på en halv miljard till kulturen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).
Regeringen skjuter till ett krispaket på en halv miljard till kulturen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).
Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Regeringens beslut att begränsa offentliga evenemang har försatt stora delar av kulturlivet i en ekonomisk kris, och stödåtgärder har efterfrågats.

Nu har Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna enats om ett akut stöd på 1 miljard kronor till kulturen och idrotten för att lindra effekterna av coronavirusets spridning, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

quote
När vi står inför stora utmaningar spelar kulturen och idrotten en viktig roll för många människor.

- När vi står inför stora utmaningar spelar kulturen och idrotten en viktig roll för många människor, säger Amanda Lind, och lägger till att det nu kanske är viktigare än någonsin att det finns tillgängligt.

Stödet delas lika

Krisstödet kommer att delas jämnt mellan idrotten och kulturen, 500 miljoner kronor till respektive sektor.

Statliga myndigheter omfattas inte av stödet, enligt kulturministern. Stödet ska gå till exempelvis arrangörer och enskilda kulturskapare, föreningar och aktiebolag.

Bibliotek.
Bibliotek.
Foto: Anne Engström

Vidare berättar Amanda Lind att hon är mycket medveten om att frilansade kulturarbetares situation är svår. Insatserna ska därför även komma egenföretagare till del. Hon säger att man fortsätter titta vidare på förslag som rör a-kassa.

- Vi har Operan, Dramaten och museer som också drabbas hårt, där man har stängt och har inte lika mycket besökare. Där får vi återkomma, säger Amanda Lind.

TT: Hur kommer pengarna att fördelas inom kultursektorn?

- Det är något vi tittar vidare på, säger Amanda Lind.

"Fantastiska nyheter"

Beskedet om regeringens krispaket tas emot med glädje från flera håll. Musikerförbundets jurist Anton Gunnars ser det som "fantastiska nyheter".

- Regeringen har hörsammat de akuta behov som är på kulturområdet just nu. Detaljer återstår om hur de här kommer kunna tillgå till frilansande musiker och artister på samma sätt som till arrangörer. Alla involverade parter är i starkt behov av de här medlen, säger han.

TT: Räcker pengarna?

- Det är svårt att göra estimat vad musiksektorn lider för skada. Klart är att det här kommer en bit på vägen och att det kan rädda de akuta situationerna som många musiker befinner sig i, säger han.

Önskat mer

Marika Lagercrantz, ordförande för KLYS, konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, säger sig också vara nöjd med regeringens besked, men poängterar samtidigt att det är viktigt att pengarna hamnar rätt.

- De här pengarna ska gå till människor som sedan en vecka tillbaka har förlorat alla sina inkomstkällor, och dessutom inte omfattas av de sociala försäkringarna och a-kassasystemet, hoppas hon.

Shakespeares Kung Lear med Börje Ahlstedt och Simon Norrthon i en scen. Idag är sistnämnde Teaterförbundets ordförande.
Shakespeares Kung Lear med Börje Ahlstedt och Simon Norrthon i en scen. Idag är sistnämnde Teaterförbundets ordförande.
Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon hade å sin sida önskat mer.

- Den hela miljarden som blev den halva miljarden. Jag är glad för att det kommer något, men önskar det hade varit tydligare, för det står filmbolag och stampar med fötterna och undrar hur de ska rädda sina produktioner, säger han.

- Det är ett krisläge, ett adrenalinpåslag. Jag tror tyvärr inte pengarna kommer räcka. Hade kulturen varit starkare rustad från början hade det funnits en annan möjlighet att hantera det här. Hade det varit en miljard hade det sett bättre ut, säger Norrthon. (TT)

Läs mer

Kultur

Två av allt

Text: Rose Lagercrantz, Bild: Rebecka Lagercrantz

Kultur

Underverkligheten

text Rasmus Åkerblom, Bild Erik Svetoft

Lena Einhorn verkar vilja rädda det judiska folkets bibliska historia, snarare än att bidra till en vettig vetenskaplig diskussion.

Kultur

Lena Einhorn kokar soppa på en spik i sin nya bok

Författaren letar efter sanningen mellan raderna men det står inget där, skriver en skeptisk Mikael R Karlsson.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.

Donia Saleh

Kultur

Boklistan: Debutroman om systerskap går upp i topp

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.