Kristina Ohlsson grubblar inte, hon skriver

Ny bok Artikeln publicerades
Kristina Ohlsson, från Kristianstad, har under de senaste tio åren blivit en framgångsrik författare. Nyligen skrev hon en bok om att skriva.
Foto: Mikael Persson
Kristina Ohlsson, från Kristianstad, har under de senaste tio åren blivit en framgångsrik författare. Nyligen skrev hon en bok om att skriva.

Vad är knepet med att skriva böcker? Att skriva. Journalisten Ingela Rutberg läser författaren Kristina Ohlssons bok om sin väg till skrivandet, och blir inspirerad av hur själva lusten till skrivandet lyfts fram.

Det är något oemotståndligt med böcker om att skriva. Att nästla sig in i författarens huvud innan resultatet är färdigt, att följa nästan ord för ord hur en text värks fram. Det är som om jag hoppas förstå mysteriet om jag närstuderar dem som myror när de bygger sin stack, barr för barr.

Alla har de sin omisskännliga stil, precis som deras konstnärliga verk. Från lyrikern Tomas Tranströmers oändliga plockande med varje ord tills han har en färdig dikt kanske tio år efter den första tanken. Till deckarmästarinnan Elizabeth Georges handfasta råd om att göra research och planera varje kapitel i ett år innan hon börjar skriva. Till skrivmotstånd och all den där vardagen som ständigt naggar på skrivtiden, som för Sara Lidman, Märta Tikkanen och Elisabeth Rynell.

Grubbel? Agerande!

Kristina Ohlsson, med rötter i Kristianstad, hamnar nånstans mitt på skalan mellan handbok och biografi med ”Skrivboken”. Hon grubblar inte, hon agerar. Och hur mycket jag än tycker om filosoferande och funderande känns det befriande att läsa någon som agerar på lust.

Jag känner mig först lätt misstänksam mot någon som bara sätter igång att skriva och inte verkar drabbas av det där tröga motståndet då det verkar omöjligt att få ihop en enda mening som flyter. Men samtidigt gillar jag hennes poäng att skrivande handlar om lust och inte disciplin. "Varför i hela fridens namn skulle jag skaffa mig en hobby som är så tråkig att den i stora delar bygger på disciplin för att gå att genomföra?", skriver hon.

Ny energi

Jag vaknar till liv. Nej, jag måste ju inte skriva, jag kan ju göra något annat. I samma ögonblick förvandlas motståndet till energi. Kristina Ohlssons bok innehåller många handfasta tips, men den stora förtjänsten är att hon ger mig fart framåt, att det inte känns lika svårt längre, att lusten smittar av sig. Man kan inte tänka ut en historia eller en hel bok. Man måste skriva sig igenom den.

Det betyder inte att det är enkelt. Eller att hantverksskicklighet kan ersätta magin som finns i en levande berättelse. Magin som gör att historien växer förbi sig själv och in i läsarens hjärta. Den hittar man inte hur noga man än studerar hur myrorna bygger sin stack.

”Skrivboken” gavs ut under senhösten, och var en av tre Kristina Ohlsson-böcker under 2019.
Foto: Piratförlaget
”Skrivboken” gavs ut under senhösten, och var en av tre Kristina Ohlsson-böcker under 2019.

Skrivtips

Kristina Ohlsson

”Skrivboken. En bästsäljande spänningsförfattares samlade råd”

(Piratförlaget)

Fakta

Fler böcker om skrivande

Självbiografier:

”Stilens munterhet” av Annelie Bränström–Öhman med utdrag ur Sara Lidmans dagböcker

”I arbetets utkanter” av Tomas Tranströmer

”Måste försöka skri–” av Märta Tikkanen

”Skrivandets sinne” av Elisabeth Rynell

”Så gör jag” av Bodil Malmsten

”Att skriva – en hantverkares memoarer” av Stephen King

Essäer/filosofi:

”Orm med två huvuden” av Anneli Jordahl

”Det skrivande livet” av Annie Dillard

”Att skriva” av Marguerite Duras

”En författares övertygelse – liv, hantverk, konst” av Joyce Carol Oates

Handböcker:

”Kreativt skrivande – grundbok i litterärt skapande” av Therése Granwald

”Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande”, redaktör Annica Nordin

"Skriv först. Fråga sen. Manual för nybörjare" av P C Jersild

”Skriv på” av Elizabeth George

”Lev kreativt” av Julia Cameron

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.